Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az európai videojáték-fejlesztő cégeknek, és a programokat forgalmazó társaságoknak két éven belül egységes etikai kódexet kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy a kiskorúak ne juthassanak hozzá a számukra káros tartalmú, erőszakos játékokhoz - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
Vágólapra másolva!

Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos egy sajtótájékoztatón elmondta, a játékfejlesztők számára biztosított az, hogy szabadon valósítsák meg ötleteiket, ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a videojáték-iparág komoly hatást gyakorol a társadalomra. Pénzügyi előrejelzések szerint a videojátékok eladása globálisan 30 milliárd eurós bevételt generál majd két éven belül, melynek egyharmada európai cégektől származik majd - írja a Reuters.

Ugyanakkor az erőszakos játékokat egyre többször emlegetik az erőszakos viselkedés indikátoraként: a játékok árnyoldalát az olyan, iskolai tanulók által elkövetett lövöldözések is növelték, melyek egyikét például Finnországban követték el tavaly novemberben. Ennek nyomán több játék - például a modernkori gladiátorjátéknak tekinthető Manhunt 2 - betiltására is sor került például az Egyesült Királyságban - bár egy finomított verzió végül elvileg meg fog jelenni a szigetországban is a programból.

Reding fogalmazása szerint az Európai Bizottság rendelkezik megfelelő jogkörrel ahhoz, hogy gondoskodjon a videojátékok megfelelő értékesítésének szabályozásáról, ám a testület úgy határozott, két éves türelmi időt biztosít a játékipar számára, hogy a jelenleginél szélesebb körben támogatott korhatár-besorolási rendszert dolgozzon ki, és biztosítson nagyobb erőforrásokat arra, hogy megismertesse a fogyasztókkal a jelölőrendszer dobozokon látható szimbólumait.

PEGI (Pan European Games Information) néven jelenleg is létezik egy európai korhatár-besorolási rendszer videojátékokhoz, ám ezt az 27 EU-tagállamból csak 20-ban alkalmazzák. Bár Németország és Litvánia saját rendszert dolgozott ki a témában, 15 országban csak egy alapszintű szabályzást végeznek, a többi tagállamban pedig egyáltalán nem végeznek semmilyen besorolást. Meglena Kuneva fogyasztói biztos szerint a fogyasztóknak egyértelmű, precíz információkra van szükségük ahhoz, hogy vásárláskor helyes döntéseket hozhassanak, ez pedig különösképp igaz a társadalom legsérülékenyebb részét képező, gyermekekkel kapcsolatos termékekre - írja a Gamesindustry.biz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről