Egyre többen torrenteznek

Vágólapra másolva!
Hiába a tiltás és a perek, az elmúlt fél évben huszonöt százalékkal nőtt a bitorrent felhasználók száma.
Vágólapra másolva!

A BigChampagne mérőcég adatai szerint a karácsony előtti időszak átlagos 6,6 millió letöltögetője helyett ma már 8,2 millió felhasználót lehet megtalálni a torrentportálokon. A növekedés karácsony környékén tetőzött, ekkor 12,5 millió torrentezőt mért a BigChampagne, ám ezek egy része napjainkra visszatért a jogtiszta tartalmak fogyasztásához - adta hírül az Ars Technica.

A helyzet iróniája, hogy mindkét fél elégedettnek tűnik a dolgok állásával. Az Ars Technica által megkérdezett filmes jogvédő szakember, John Malcolm szerint javulóban van az iparág helyzete. A lobbiszervezetnek sikerült felhívni a svéd hatóságok figyelmét a fájlcserélgetők zászlóshajójának számító PirateBay torrentoldalra, és már folyik is egy bizonytalan kimenetelű per a kalózok sztárjai ellen. Malcolm szerint a fájlcserélést támogató államok törvényhozásának figyelmét is sikerült felhívniuk a jelenség okozta problémákra, így a korábban biztos kikötőnek számító Hollandia és Svédország is változhat a letöltögetők helyzete.

A kalózok kivárnak

A Pirate Bay azonban úgy látja, minden ellenük indított akcióval csak nő az oldal népszerűsége. A hanglemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) közelmúltbeli jogi lépései után, mellyel négyszázmillió forintnyi kártérítést próbáltak begyűjteni a svéd kalózoktól, csupán még több érdeklődő érkezett az oldalra.

Eric Garland, a méréseket végző cég igazgatója úgy véli, a torrentezők közösségének növekedése sokban hasonlít az iTunes zenebolt felemelkedéséhez. Az igazgató szerint az Apple zeneboltja is az ajándékutalványoknak és az ezek nyomán keletkező hatalmas érdeklődésnek köszönheti, hogy sikerült előbb beszédtémáva, később pedig a digitális zenepiac meghatározó szereplőjévé válnia.

Kivel van a rendőrség?

A Pirate Bay ellen indított akciók rendre felsülnek, ráadásul az oldal üzemeltetői még meg is jelentetik vicces kommentárokkal kiegészítve a beérkezett jogi leveleket. A médiától sem félnek a svéd kalózok, épp ma juttatták el a sajtóhoz közleményüket, melyben az oldal ellen vizsgálatot folytató Jim Keyzer összeférhetetlenségéről tájékoztatják a világot. A vezető nyomozó március közepe óta a Warner Bros médiacég alkalmazásában áll, így pártatlansága erősen megkérdőjelezhető. Mivel Keyzer fő tanúként szerepelt volna a kalózok elleni perben, ez a kiszivárgott információ bebiztosíthatja a torrentportál üzemeltetőinek helyzetét, ismét fellélegezhetnek a PirateBayről töltögetők.