Újabb távozó az OLPC-nél

Vágólapra másolva!
Újabb koponya hagyta ott a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett OLPC projektet: a százdolláros laptopot most Ivan Krstic, a szervezet biztonsági szakértője, az XO lopásgátló rendszerének atyja hagyja el.
Vágólapra másolva!

A szakember blogjában közölte, hogy otthagyja a százdolláros laptopot fejlesztő alapítványt. A távozás okaként az alapítvány által kitűzött új célokat jelölte meg, amelyekkel nem tud azonosulni, ám megemlítette, hogy a belső átszervezések is segítették a döntés meghozásában. A OLPC projektet vezető Nicholas Negroponte a napokban jelentette be, hogy hatvan napon belül elkészül a zöld laptopra tevezett Windows XP, ami sok rajongó számára egy nyílt forrású álom végét fogja jelenteni.

A gyereklaptopról szóló OLPCNews portál fórumán a bejelentést követően rögtön megindult a találgatás a szakértő távozásának valódi okairól. A legnépszerűbb teória a Microsofttal történő együttműködés és az OLPC felé tolódása, ám egyik sincsen kellőképp megerősítve. Az azonban biztos, hogy az XP megérkeztével Krstic fő műve, a Bitfrost biztonsági csomag kerül komoly veszélybe.

Az százdolláros laptop projektet az utóbbi időben több botrány is megrázta, tesztelőinket sem igazán vette le a lábukról. Az eddigi legnagyobb megrendelésüket nem teljesíthetik egy folyó per miatt, a szervezet látványos szakítási jelenetet rendezett az Intellel, és több irányból érte kritika a Microsofttal való együttműködés miatt.

Krstiæ nem az első az XO laptopot megtervező szakemberek közül, aki otthagyja az alapítványt. Januárban a kis fogyasztású, fekete-fehér üzemmódba kapcsolható képernyőt tervező Mary Lou Jepsen hagyta ott Negroponte csapatát, hogy az általa feltalált technológiára céget alapítson.