Topszájt volt a tegnap lefoglalt warezszerver

Vágólapra másolva!
Ugyan csak két szervert foglalt le tegnap a rendőrség, azonban a warez-szcénának okozott kár jelentős, ugyanis a hierarchia csúcsán álló, a ProArt szerint elosztószerepet betöltő gépeket sikerült kiiktatni.
Vágólapra másolva!

Mint tegnap beszámoltunk róla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya két darab szervert foglalt le, a hazai internet központjaként számontartott épületben, a Victor Hugo utcában. A rendőrség figyelmét a Proart - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület hívta fel a szerverekre. Mint Horváth Péter, az egyesület elnöke elmondta, a szerveren zenék, filmek és szoftverek voltak, méghozzá komoly mennyiségben: 8 terabájtnyi védett szerzői tartalom tűnt el tegnap az internetről. Ez tizenkétezer teleírt CD tartalmával megegyező mennyiség.

Mint Horváth elmondta: a szerver úgynevezett top site-ként működött. Top site-nak azokat a szervereket nevezik, amelyek a warez-hierarchia csúcsán állnak. Ide kerülnek fel először a frissen kiadott szoftverek feltört változatai, az új filmek, zenék, amelyeket digitalizáltak. Ezekről a szerverekről töltik le a digitális holmikat azoknak a warez oldalaknak az üzemeltetői, amelyeket aztán a "nagyközönség" is ismer. A tegnap lefoglalt két szerver tehát amolyan nagykereskedői státuszt élvezett, az internetezők nem közvetlenül innen töltögették le illegálisan a fájlokat, hanem azokról a szerverekről, melyeknek üzemeltetői a top site-okról szerezték be választékukat.

Nem látszott az internetforgalmon

Mivel tehát alapvetően kisforgalmú szerverekről van szó, a hazai internetforgalomban sem jelentkezett jelentős visszaesés. Igaz, a rendőrségi akció híre egy pillanat alatt körbeszaladt a neten - elsőként talán az asva.info nevű oldal adott hírt a történtekről -, így azok a nagyobb forgalmú warezszerverek is lehúzták a rolót, amelyeket az akció nem érintett, de üzemeltetőjük jobbnak látta a biztonság kedvéért kivonni a forgalomból a gépet.

Horváth szerint nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett a gép üzemeltetője, maga a Proart is külföldről, a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetségtől kapott információt még év elején. Hogy ki volt a szerverüzemeltető, nem tudtuk meg: a gép egy SigmaNet nevű szolgáltatónál volt elhelyezve, a vállalkozás neve elhallgatását kérő ügyvezetője szerint azonban egy alvállalkozójuk kötötte a szerződést a szerver tulajdonosával, azonban, hogy melyik cég volt ez a viszontértékesítő, azt nem volt hajlandó elárulni. A BRFK sajtósainak információi szerint őrizetbevétel még nem történt, egyelőre csak a szervereket foglalták le, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik. A 8 terabájtnyi anyag értékét, illetve terjesztésével okozott kárt szakértők fogják megállapítani.