Tévéadás helyett internetet szórna a Google

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat szeretné elérni, hogy a szabad tévéfrekvenciákon adatforgalmat lehessen bonyolítani, amihez a technológia már bevetésre készen áll.
Vágólapra másolva!

A Google nyílt levélben fordult az ORTT amerikai megfelelőjéhez, az FCC-hez, amelyben azt kéri a műsorszolgáltatásért felelős regulátoroktól: tegyék lehetővé a használaton kívüli televíziós frekvenciák adattovábbításra való felhasználását - adta hírül a BBC. A szakzsargon "white space"-nek (nagyjából "üres sor") nevezi a műsorszórásban használt frekvenciák közötti kihasználatlan frekvencia-blokkokat, amelyeket az internetes vállalat most életre keltene.

A televíziós szakemberek mindeddig azért hagyták üresen ezeket az elválasztó sávokat, hogy a műsorszórás során ne keletkezzen interferencia, amely rontaná a tévéadás minőségét. A Google éppen ezért olyan áthidaló technológiák bevezetésére is sürgeti az FCC-t, amelyekkel ki lehet küszöbölni az ilyen problémákat, mint például a spektrum-érzékelés. Az internetes vállalat szerint a tévés frekvenciákon működő internetes eszközök 2009-re piacra kerülhetnének, és folyamatos internet-ellátást biztosíthatnának az egész USA lakosságának.

A Google levelét szignáló Richard Witt szerint elég szabad kapacitás van ahhoz, hogy akár egy alternatív távközlési szolgáltató is elindulhasson az országban, és bűn lenne továbbra is kihasználatlanul hagyni egy ilyen nagyságrendű technológiai erőforrást. A cég nemrégiben az analóg tévéadások megszüntetésével felszabaduló 700 megahertzes frekvenciatartományért induló liciten is részt vett, ám alulmaradt a nagy távközlési szolgáltatókkal (AT&T, Verizon) szemben. A Google csupán annyit tudott elérni, hogy újdonsült tulajdonosaik nem korlátozhatják a 2009 után elinduló adatfrekvenciák felhasználási módját, és azokra bármilyen eszközzel csatlakozni lehet majd.