Ericsson: 42 Mbites mobilinternet?

Vágólapra másolva!
Az április elején megrendezésre kerülő CTIA Wireless konferecián prezentálja először a svéd Ericsson a HSPA Evolution névre keresztelt mobiltechnológiáját, amellyel 42 Mbt/sec-es sebességet is el lehet majd érni.
Vágólapra másolva!

A Nokia Siemens Networks a napokban jelentette be, hogy a ma már őskövületnek számító EDGE-technológia letöltési sebességét képesek a duplájára emelni, ezzel a lehetőséggel már a 3G által biztosított 384 kbps-et is meg lehet haladni. Az Ericsson ellenben nem szoftveres trükkökre alapozza új megoldását, hanem hardveres szempontból is előremutató megoldással kecsegtet. A HSPA Evolution az ígéretek szerint nem kevesebb, mint 42 Mbit6sec letöltési sebességre lesz képes vezeték nélkül, mobiltelefonon keresztül, amellyel már nem csak a YouTube butított videóit tudjuk nézegetni az eszközünkön, hanem akár HD-minőséűgű tv-adásokat vagy nagyfelbontású videotelefonálást is folytathatunk.

Az Ericsson eddig mindössze annyit árult el, hogy a megnövelt letöltési sebességet az új modelációs technológiának (64QAM), illetve a 2x2 MIMO (multiple input, multiple output) megoldásnak köszönhetik, amelynek segítségével párhuzamosan egyszerre több adatmennyiség kerülhet egy szálon letöltésre és feltöltésre a világháló és az előfizető között. A HSPA Evolution feltöltési sebessége is kimagaslik a jelenleg elérhető 1,4 Mbit/sec-hez képest: a jövőben akár 12 Mbit/sec-el is tudunk majd nagyobb méretű állományokat feltölteni a webre.

A bejelentéssel párhuzamosan egy új antennát is bemutatott az Ericsson, amely a szolgáltatók számára elhozhatja a technológiai Kánaánt: Az RBS 6000 névre keresztelt torony egyszerre támogatja a GPRS-, az EDGE-, a 3G-, a HSDPA-, a HSP Evolution- és az LTE-szabványokat.

A Las Vegasban megrendezésre kerülő CTIA Wireless konferencián a mobilinternet lesz a legfontosabb téma. A rendezvény arra keresi a választ, hogy a jelenleg rendkívül népszerű HSDPA után melyik technológia lesz az új trónkövetelő. A versenyben jelenleg az LTE-technológia tűnik befutónak, amely a Nokia hálózati megoldásaihoz köthető, izgalmasnak ígérkezik az Intel által preferált WiMAX, amely elsősorban a vezetékes szolgáltatóknak lehet érdekes, és végül az Ericsson is felvillantotta legújabb megoldása első információit.