Lehet, hogy mégsem csökkennek az adatroaming-díjak

Vágólapra másolva!
A következő öt-tíz évben megmaradnak a mobiltelefonos barangolási (roaming) díjak az Európai Unión belül, bár az árak csökkenhetnek, ha a piac úgy akarja - mondta Mathias Kurth, a német hírközlési hatóság elnöke Hannoverben az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Mathias Kurth szerint nem kell mindig uniós szabályozást hajszolni, a verseny és a piac változása is csökkentheti a barangolási díjakat az EU-n belül. A piacon valószínűleg lesznek kedvező ajánlatok azoknak, akik sokat utaznak. Ugyanakkor egyensúlyt kell teremteni a felhasználói érdekek és a befektetési elképzelések között, tette hozzá. Óvatosnak kell lenni, nehogy a túlzott szabályozás a piaci versenyt veszélyeztesse - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, középtávon lehet-e arra számítani, hogy a távközlési piac szabályozása a nemzeti szintről teljesen átkerül az uniós szintre, Mathias Kurth azt mondta: csak olyan területen kell harmonizációt végrehajtani, ahol annak értelme van, és meghagyja a lehetőséget a nemzeti szabályozásra. Kérdés, hogy valóban szükség van-e központi harmonizációra Brüsszelben, vagy meg lehet oldani ugyanazt a feladatot a nemzeti szabályozók szorosabb együttműködésével, tette hozzá.

Az egységes szabályozást nehezíti, hogy a piaci viszonyok minden tagországban eltérők, például a mobil-vezetékes arányt, vagy a hálózatok minőségét tekintve is, hangsúlyozta a szakember. Az Európai Bizottság tavaly novemberben jelentette be kezdeményezéseit az európai uniós egységes piac korszerűsítésére, illetve a lakosság nagyobb előnyökhöz juttatására ezáltal. A korábban, tavaly június végén életbe lépet európai uniós rendelet szerint a szolgáltatók kötelesek voltak úgynevezett eurotarifát bevezetni, amely a külföldön kezdeményezett, illetve fogadott hívások díját legfeljebb 0,49 eurós, illetve 0,24 eurós percdíjban korlátozza, áfa nélkül.