Legyen sztár a nappaliban!

Vágólapra másolva!
A múlt héten egy nemrég indult, privát szobákban való éneklést biztosító karaoke klubban jártunk, ezúttal azonban annak jártunk utána, miként lehet minimális befektetéssel kornyikálós bulit szervezni: ha van DVD-lejátszója, PC-je vagy játékkonzolja, kezdheti is a házibuli szervezését!
Vágólapra másolva!

Az otthoni éneklős bulizásra többféle megoldás is kínálkozik, már a legolcsóbb DVD-lejátszók közül is sok támogat karaoke-módot, de akár PC-vel vagy játékkonzollal is lehet űzni a szórakozás e formáját. Még egy hasznos tipp: a szomszédoknak mindenképp érdemes szólni, vagy legalábbis áthívni őket, karaokézni ugyanis nem lehet halkan, nyitott ablaknál az egész környék bizonyosan hallani fogja a produkciót, zártnál viszont csak a legközelebbi lakótársak lesznek fültanúi annak.

1. alternatíva: karaoke DVD-vel

A talán legegyszerűbben kivitelezhető megoldásnak a DVD-s karaokézást találtuk. Noha nem minden asztali lejátszó kínálja ezt a szolgáltatást, épp a legolcsóbb típusok között találkozni vele. Hogy mit is takar egy lejátszó esetén a karaoke-funkció? A Media Marktnál megkérdeztük, a cég szakértője szerint ez gyakorlatilag annyit jelent,hogy van az eszközön egy, esetenként két darab mikrofon-bemenet is, s általában ezek hangerejét is szabályozni lehet a menüből.

Ez rendkívül hasznos, hiszen így a beüzemelés csekély szakértelmet igényel, gyakorlatilag a mikrofonok csatlakoztatásában ki is merül. Mivel a tévék beépített hangszórója többnyire nem nyújt túl komoly hangzást, érdemes például hifitornyot kapcsolni hozzájuk, amihez általában egy olyan kábelre van szükség, amelynek egyik vége sztereo jack vagy minijack, a másik pedig két RCA-csatlakozó, az utóbbi tíz évben a legtöbb hifi-eszközt már felszerelték ilyen bemenettel, egyes tornyokon pedig található mikrofon-bemenet is. Noha vannak olyan otthoni hangeszközök, amelyek specifikációjuk szerint a hagyományos CD-kből is képesek eltávolítani az énekhangot, tesztelőink még nem találkoztak olyan eszközzel vagy szoftverrel, amely hatékonyan működött volna.

Forrás: [origo]

Szerencsés esetben a DVD-lejátszóhoz valamilyen házimozi-hangrendszer is kapcsolódik, ami tovább egyszerűsíti a dolgot, ekkor már csak egy hosszabbító kábelt kell vásárolni a mikrofonhoz. Ez utóbbiból egyébként érdemes jó minőségű, rendesen leárnyékolt típust választani a nagyáruházakban kapható noname típusok helyett, még ha többe is kerül. Egy egyszerű jack-elosztó segítségével meg lehet oldani a két mikrofon csatlakoztatását, de itt is érdemes minőséget választani, az egyik boltban például előre figyelmeztettek, őrizzük meg a számlát, mert annak birtokában minden vizsgálat nélkül, rögtön kicserélik a párszáz forintos alkatrészt.

Nem mindig szól ugyanúgy

A hazai boltokban közel tucatnyi fajta hazai kiadású karaoke DVD kapható, melyeken tipikusan 10-20 zeneszám található. Bár ezek maguk a lemezcégek kiadványai, az ismert számok zenéi sok esetben az eredetitől teljesen eltérő egy-egy dal hangzása - mint az kiderült próbáink során.

Ennek oka abban rejlik, hogy például egy olyan régi szám esetében, mint például a Száguldás, Porsche, szerelem, többnyire nem áll rendelkezésre a vokált nem tartalmazó zenei hangsáv - tudtuk meg Bölcskei Mike-tól, a karaoke-lemezeket is készítő Goldfish Kft. ügyvezetőjétől. Ez nem kis munka, ilyen esetben zenészek hangszerelik, és játsszák fel újra az eredeti dalt, majd el kell készíteni hozzá a megfelelő pillanatban megjelenő dalszöveget is, amelyen külön kiemelés jelzi az éppen éneklendő szótagokat. Az utómunka részét képezi valamilyen videós vagy grafikus háttér kidolgozása is a számokhoz - ha a zenei hátteret már készen kapják, egy karaokés lemez 3-4 hétnyi utómunkát igényel.

Forrás: [origo]

Egy képkocka A 80-as évek magyar slágerei karaoke DVD-nől

Az EMI lemezkiadónál megtudtuk, bár csupán néhány ilyen kiadványuk volt, ezek az internetes letöltések korában egészen komolynak számító, 5-6 ezres példányszámban fogytak el. Bölcskei ugyanakkor utalt rá, hogy egy külföldi karaoke DVD-t sokkal olcsóbb és egyszerűbb kiadni itthon, mint magyar számokat tartalmazó korongokat előállítani.

Az ügyvezető ennek ellenére komoly üzleti lehetőséget lát a karaokéban, így többek közt online karaoke-szolgálatás beindítását tervezi ősszel: bár ennek pontos üzleti modelljét még nem dolgozták ki, a nap 24 órájában sugárzott, énekhang nélküli videókat ingyen lehet majd nézni, a saját lejátszási lista szerkesztésének lehetőségéért viszont már díjat fognak kérni.

Az Artisjusnál is megkérdeztük, milyen feltételekkel lehet legálisan karaokézni, hiszen például a zenei alapot tartalmazó DVD-k licence csak otthoni használatra jogosítja a vásárlót, nyilvános használatra nem. A jogvédő szervezetnél elmondták, a magánlakásban tartott buli egyértelműen nem nyilvános esemény, viszont egy vendéglő tulajdonosa már jogdíjat kell fizessen.

Csak az alkalomszerű zártkörű összejövetelt tekinti szabad felhasználásnak a szerzői jogi törvény, és azt is csak abban az esetben, ha a részvétel ingyenes, és az előadásban közreműködők sem részesülnek díjazásban. Ilyen rendezvénynek minősülhet például egy vállalati buli, vagy egy vendéglátóhely kibérelt különtermében, és oda csak a meghívott részvételével tartott születésnapi összejövetel, esküvő, hiszen ezek ingyenesek. De nem minősül annak például egy olyan bál, amelyre belépődíjat szednek a látogatóktól.

2. alternatíva: karaoke PC-vel

Az internetes karaoke-szolgáltatás ötlete egyáltalán nem légből kapott, hasonló megoldással operál például a Singsnap is. A webkettes szájt használatához Flash Player a beugró, ha valaki saját produkcióját is közzé akarja tenni rajta, ahhoz webkamera vagy legalább mikrofon szükségeltetik. Saját magunk webes leégetése helyett képet vagy videofájlt is bevethetünk, de mivel a flashes felület akár egyszerre több webkamerát, és effekteket is kezel, egészen pofás amatőr klipeket lehet rajta szerkeszteni.


Egy nagyi Afromant énekel a Singsnap-en

A rendszerbe már rengetegen feltöltötték kedvenc dalaikat saját maguk előadásában, s a néhány profi mellett jócskán akad botfülű, vagy ritmusérzékkel nem bíró amatőr is, őket az önbizalom növelése céljából érdemes meghallgatni, de kommentelni és értékelni is lehet.

A Singsnap oldalán olvasható információk szerint a honlapon tizenötezer dal található, az ebben fel nem lelt számokat külön oldalon lehet kérni - a legtöbb felhasználó által kívánt dalt beszerzik, hacsak ezt nem gátolják például licenceléssel kapcsolatos problémák.

Az alapfunkciók használata ingyenes, de például a teljes képernyős mód használatáért, vagy a zene hangmagasságának változtatásáért már Pro hozzáférést kell vásárolni PayPalon keresztül, ennek havidíja hét dollár - a fejlesztők szerint a későbbiekben bővíteni fogják a prémium szolgáltatások körét, de az Singsnap alapfunkcióit mindig el lehet majd érni ingyen.

Letölthető verzió offline karaokéhoz

Kedvenc PC-s lejátszószoftverünk, az ingyenesen letölthető KaraFun készítői is online letölthető karaoke-zenék értékesítéséből tesznek szert bevételre. A külföldi szájt árai meglehetősen borsosak, egyetlen dalért 3 eurót, vagyis nagyjából 775 forintot számítanak fel, s bár a szoftver menüje magyarítva van, hazai számokat nem árulnak, de még a külföldi katalógusuk sem túl bőséges.

A KaraFun ingyenessége ellenére egy elég profi kivitelezésű program, profi kivitelezésű szövegablakkal, melyhez további háttereket, videókat lehet letölteni a készítők oldaláról. A program egy sor extra lehetőséget is kínál, például szabályozható benne a zene hangmagassága és sebessége, illetve a mikrofon érzékenysége is. Nem utolsósorban hangfájlként rögzíteni is tudják vele a botcsinálta énekesek saját produkcióikat.

A program népszerűségét jól jelzi, hogy a Szoftverbázisról eddig közel negyvenezer alkalommal töltötték le a látogatók. Többségük vélhetően a fájlcserélő oldalakról begyűjtött zenékkel gyakorol, melyekből két fő típus létezik: a .kar kiterjesztésű fájlok egy átlagos PC-n kissé bugyután szólnak, ezek ugyanis tulajdonképpen MIDI fájlok dalszöveggel kiegészítve, míg a cdg és mp3 párosításba dupla állományban terjesztett dalok többnyire jobb minőségű, digitalizált zenei részeket, vagy akár vokált is tartalmaznak. Az előbbiek előnye egyébként, hogy a fájlok nagyon kis méretűek, több száz elfér belőlük száz megabájtnál szűkebb tárhelyen.

Forrás: [origo]
KaraFun: az egyik legjobb PC-s program, ingyen

Természetesen a fenti megoldást bármely olyan asztali- vagy hordozható PC-vel is használni lehet, amelyben megtalálható DVD-olvasó meghajtó. A számítógépeken pedig többnyire eleve található mikrofonbemenet, melyhez a csatlakozás a fent említett módon történik. Próbáink során mi is belefutottunk mindenféle szoftveres hibába: egyszer a mikrofon nem akart az istennek működni, máskor pedig a tévére, kivetítőre csatolt laptop képe nem volt megfelelő: Murphy ismert törvényét szem előtt tartva már jóval a buli előtt érdemes élesben tesztelni az összeállítást, mivel nincs kínosabb annál, amikor a dalra fakadni kívánó vendégsereg előtt állítgatjuk a rendszerbeállításokat fél órán át. Egy sima monitor legfeljebb egy-két ember bohóckodására elegendő, a társaságban énekléshez ajánlott egy nagyobb képátlójú tévé, vagy egy kölcsönkért projektor, mivel a felbukkanó dalszövegeknek jól olvashatóknak kell lenniük.

3. alternatíva: konzolos énekjátékok

Tavaly ilyenkor próbáltuk ki a két mikrofonnal megvehető Singstar játék PS2-es verzióját, melynek előnye, hogy a harmind dalos alapszetthez külön kiegészítőcsomagokat is lehet vásárolni. A játék nagy hátránya, hogy nem lehet kikapcsolni benne az eredeti énekhangot, csak túlüvölteni - nagyjából mint a fürdőszobában, a rádió mellett. Extrái közé számítható viszont a duett nevű párbajmód, amelyben összemérhetik tudásukat az énekesek, akik egy EyeToy-kamerával maguk is megjelenhetnek a tévéképernyőn.

Nemrég került a boltokba többek közt Nintendo Wii-re és PS2-re a Boogie című játék: mi az előbbi verzióját próbáltuk ki. Ehhez a játékhoz az alapcsomagban csupán egyetlen mikrofont mellékelnek, így duettezni csak komplikáltan lehet vele, a második játékosnak ebben a programban a táncos szerepe jut.

Mint az a fenti videón is látszik, míg az egyik játékos énekel, a másik a Wii-mote-tal a kezében "táncol", bár ez a művelet a valóságban inkább tornagyakorlatra emlékeztet. A játékbéli karakterek testreszabhatók, arról azonban egyelőre nincs információnk, hogy miként lehet majd bővíteni a program közel negyven számos, de azért idővel megunható dalkatalógusát - egy internetes letöltési lehetőség mindenképp praktikus lenne.