Hannoveri kütyüparádé

Vágólapra másolva!
Bár az idei CeBIT nem elsősorban a különböző elektronikus ketyerékről szólt, összegyűjtöttük azokat az újdonságokat, amelyeket Hannoverben mutattak be.
Vágólapra másolva!

Harctéri UMPC

Forrás: [origo]
Az új Toughbook

Nem kimondottan tömegpiacra szánt, de kétségkívül sok kütyübolond szívét megdobogtatja a Panasonic Toughbook nevű strapabíró számítógépinek legújabb változata, melyet már az Intel új Atom processzorával szerelnek fel.

A legújabb modell egy ultramobil PC (UMPC), amelyet apró billenyűzettel és érintőképernyővel szereltek fel: a szakdolgozatát ugyan biztosan senki nem ezen fogja bepötyögni, de egy építkezésen, vagy terepen gond nélkül lehet használni, mivel jól bírja a leejtést, ütődést, vizet, port és az extrém hőviszonyokat, ráadásul alig nyom egy kilót a mérlegen. A kis masina Windows Vistát futtat, és akár menet közben is cserélhető extra akkumulátor is elérhető lesz hozzá, ami órákkal hosszabbítja meg az egyelőre még nem publikált üzemidőt. Pontos ára még nem ismert, az ősszel kerül majd a boltokba, feltehetően nem lesz olcsó.

Olcsó laptop nagyobb képernyővel

Forrás: [origo]
Az új Eee PC

A tajvani Asus új verzióval rukkolt elő nagy népszerűségnek örvendő, alsó kategóriás minilaptopjából. A legújabb Eee PC modell elődjénél nagyobb méretű és felbontású, 8,9
colos képátlójú LCD-vel kerül majd a boltokba idén nyáron.

Bár a gépet nem a legfejlettebb hardveres komponensekkel szerelik fel - leszámítva talán a flashmemóriás háttértárat - rendkívül olcsónak számít a kis méretű és könnyű noteszgépek között. Az új Eee PC többféle változatban lesz elérhető a korábbi 900 megahertzes Intel Celeron processzorral, 1 gigabájt memóriával, viszont akár 12 gigabájtos SSD-meghajtóval is meg lehet majd rendelni 400 eurós, azaz százezer forint körüli kezdőártól, az Asus által összeállított Linux mellett Windows XP operációs rendszerrel.

Még egy olcsó gép Tajvanról

Forrás: Pocket-lint.co.uk
Az ECS olcsó masinája HSDPA-val

Az ugyancsak tajvani laptopgyártó, az ECS is előrukkolt saját fejlesztésű olcsó laptopjával Hannoverben - számolt be a Pocket-lint online magazin. A G10IL márkajelzésű masina is az ötszáz dollár alatti árú szegmensben hódít majd, s bár pontos műszaki paraméterei nem ismertek, annyit tudni róla, hogy beépített webkamerával, és 7,2 Mbps-os letöltési sebességre képes HSDPA-modemmel szerelik fel.

Emellett a Personal Computer World összeállítása szerint még egy sor kevéssé ismert gyártó mutatott be valamilyen alacsony árú noteszgépet a CeBIT-en, ezek közül talán a Packard Bell 7 colos modellje a legismertebb, amelyet egy nem túl izmos, 1,2 gigahertzes VIA C3 processzorral, 1 gigabájt memóriával, és 30 gigabájtos merevlemezzel hatszáz euró, azaz 150-160 ezer forint körüli összegért lehet majd megvenni.

A világ legkisebb tükörreflexes digitális gépe

Forrás: [origo]
E-420: nagyban a legkisebb

Az Olympus is Hannoverben mutatta be legújabb DSLR fényképezőgépét, amely a gyártó állítása szerint jelenleg a világ legkisebbjének, és az egyik legkönnyebb modellnek számít ebben a kategóriájában, persze csak a gépházat véve alapul. A gyártó közlése szerint bár tüköraknás kivitelű típusról van szó, kezelhetőségét tekintve az Olympus E-420-as inkább a kompakt társaihoz áll közel.

Az új Olympus digitális fényképező 10 megapixeles fotókat rögzít, melyeket akár LCD-n keresztül is meg lehet komponálni, sőt, például a megfelelő mélységélesség beállításához is kínál előnézetet, emellett a kép túlzottan sötét részeit elimináló árnyékkompenzáló, illetve arcfelismerő technológiával is felvértezték, a kezdő fotósok boldogulását 28-féle motívumprogram segíti. Az Olympus E-420-ast önálló gépvázként, illetve többféle - többek közt egy extra rövid tubusú, 25 mm-es átfogású - objektívvel együtt árusítják majd idehaza áprilistól.

Duplán tapogatható mobil

Forrás: Pocket-lint.co.uk
Mindenütt nyomogatható

A Samsung egy új mobilt mutatott be az expón, melynek legfontosabb érdekessége, hogy belső és külső kijelzője egyaránt érintésérzékeny. A kagylóforma, kettőnyitható kivitelű G400-as mobilon vadonatúj grafikus felületet alkalmaznak, amelynek színei a tulaj hangulatának megfelelően állítható - áll a cég közleményében, bár jól belegondolva ez szinte bármely más készülék esetében így van.

Egyedi módon a készüléknek kívül-belül egyforma, 2,2 colos átmérőjű érintőképernyője van, a külső panel többek közt a zenék és a fényképek könnyű elérését biztosítja a ház szétnyitása nélkül, míg a telefonfunkciókat a belső képernyőn keresztül lehet aktiváni. A mobilt képstabilizátorral is felvértezett, 5 megapixeles digitális kamerával szerelik fel, és támogatja a 7,2 Mbps-os HSDPA-adatátvitelt is. Júniusban kerül az európai boltokba.

Gamerlaptop légfrissítővel és turbóval

Forrás: [origo]
A levegőt is tisztítja

Egy másik tajvani társaság, az MSI is igencsak egyedi laptoppal rukkolt elő: a GX600-as gépet kimondottan játékosoknak szánják, ennek megfelelően elég erős videokártyával (GeForce 8600M GT fél gigabájt rammal). A 15,4 colos, nagyfelbontású képernyővel szerelt laptopban egy Intel Core 2 Duo processzor lakozik, HDMI-csatlakozóján keresztül akár lapos képernyős tévére, optikai hangkimenetén át pedig házimozi-hangrendszerre is rá lehet kötni.

A szupergépen egy turbógombot is elhelyeztek, ezt lenyomva - hálózati áramról működtetve - extra húsz százalékkal gyarapodik a teljesítmény, míg Battery Turbo mód 15 százalékkal hosszabbítja meg az akkumulátoros üzemet a teljesítmény csökkentésével, és a felesleges hardverkomponensek lekapcsolásával. A masina legmeglepőbb újítása viszont az, hogy a belsejében zúgó ventilátorok mellé ionizátort is beépítettek, amely úgy tisztítja a kiáramló levegőt, hogy a negatív ionokkal tölti fel azt.

Vízálló hangfal kádba, medencébe

Forrás: [origo]
Hangszóró a medencébe

Hongkongi fejlesztés a vízálló hangfal, amely belül levegővel töltenek meg, így nem merül el, hanem lebeg a víz tetején. A hangot a parton lévő adóegység továbbítja számára vezeték nélkül, ehhez bármilyen audioeszközt csatlakoztatni lehet minijack-kábellel.

Bár a hangfalak teljesítménye csupán kétszer 2 watt, egyetlen adóegység akár ötven vízben úszó hangfalat is képes kiszolgálni, kétszáz méteres hatósugáron belül. A működéshez szükséges energiát az adóegység három, a hangfal hat darab ceruzaelemről nyeri. Hasznosabbnak tűnik a vezeték nélküli PC-tévé-kapcsolat, amely egy tajvani cég megoldása: 2,4 gigahertzes frekvencián képes továbbítani a számítógép monitorára érkező jeleket a lakásban lévő tévére.