Online ment életet a japán rendőrség

Vágólapra másolva!
Hetvenkét ember életét mentette meg 2007-ben a japán rendőrség, miután az interneten nyomára jött annak, hogy öngyilkosságra készülnek - jelentették be pénteken Tokióban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek során a szigetországban több olyan csoportos öngyilkosság történt, amelynek jórészt fiatal résztvevői a világhálón léptek kapcsolatba egymással és találkozót tűztek ki abból a célból, hogy együtt vessenek véget napjaiknak.

A rendőrségi közlés szerint 121 esetben fedeztek fel az interneten olyan felhasználókat, akik csetportálokon és más webhelyeken bejelentették, hogy öngyilkosságra készülnek. A rendőrségnek 72 esetben sikerült kapcsolatba lépni velük a világhálón és még időben lebeszélni őket a végzetes tettről. Kilenc esetben a résztvevőket a rendőrök az utolsó pillanatban, az öngyilkossági kísérlet közben érték el, és még el tudták téríteni őket a végrehajtástól. 33 más bejelentésről kitűnt, hogy komolytalan, 16 további öngyilkosjelöltet nem sikerült megtalálni.

Arról, hogy hány internetes öngyilkosság következett mégis be, a rendőrség nem közölt számot. A "tetten ért" öngyilkosjelöltekről beszámolva a rendőrség közölte: emberei közbeléptek egy internetező házában. Az illető internetes hirdetésben közölte a tervezett aktus dátumát és helyét. Az odaérkező rendőrök egy autóban széntüzelésű melegítőket és ragasztószalagot találtak, ami bizonyította, hogy a résztvevők közös fulladásos halálra készültek: több előző esetben az öngyilkosok szalaggal légmentesen lezárt jármű belsejében fűtöttek alá a melegítőnek, s ahogy a kocsiban elfogyott az oxigén, véget ért az életük is.

Japánban évente 30 ezer ember követ el öngyilkosságot, a szigetország az egyik éllovas az öngyilkossági világstatisztikában. A japán kormány hivatalos célként tűzte ki, hogy a 2006 évi, 100 ezer főre számított 24,2-es öngyilkossági rátát 2016-ig 19,4-re szorítsa le.