Kampány az internet népszerűsítésére

Vágólapra másolva!
Megkezdte működését keddi taggyűlését követően a piaci szereplők által alapított Netrekész Közhasznú Kft., amely a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által tavaly indított pályázati programhoz illeszkedve motivációs kampányokat indít az internethasználat és a digitális írástudás elterjesztéséért.
Vágólapra másolva!

A GKM közleménye szerint Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter február 5-én fogadta a Netrekész Kft. alapítóit és eddigi adományozóit. A miniszter a megbeszélésen elmondta: a digitális írástudatlanság csökkentéséről, az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások, illetve a számítógép- és internet-használatról legtöbbször csak esélyegyenlőségi szempontból esik szó.

A közlemény idézi a minisztert, aki úgy vélte, hogy az információs társadalom kérdése nem egyszerű társadalompolitikai kérdés, és messze több, mint technológiai probléma: olyan gazdaságpolitikai kihívás, amely egyben az ország nemzetközi versenyképességének záloga.

A 2007. október 16-án piaci és kormányzati együttműködéssel, több mint fél milliárd forint tőkével életre hívott Netrekész program az internet használattal szemben felmerülő negatív attitűdöket és az érdektelenséget kívánja kezelni. A program keretében a piaci szereplők adományaiból származó minden egyes piaci forint mellé a GKM egy másik forintot tesz a közös cél, az internet használat terjedésének legfőbb gátja, a motivációhiány leküzdése érdekében. A kormányzati forintokat a civil szféra pályázattal nyerhette el, míg a Netrekész Közhasznú Kft.-t támogató piaci szereplők közös kampányba kezdenek a program égisze alatt.

A Netrekész program kormányzati forrásaira a magyar civil szervezetek mintegy 150 pályázatot adtak be. A pályázatok elbírálása jelenleg zajlik.

A Netrekész Közhasznú Kft.-t az Albacomp, a Budapest Bank, a Cisco, a HP, a Fujitsu-Siemens, az Invitel, az MFB, a Microsoft, az MTI, a Napi Gazdaság, a Népszabadság, a Novell, az OTP Bank, a Pannon GSM, a Ringier, a UPC, és a Vodafone Magyarország mellett kiadványunk, az [origo], és annak tulajdonosa, a Magyar Telekom is támogatja.