Mobilnet blog: Donovaly és Balafonfüred

Vágólapra másolva!
Ezúttal Szlovákiában és Balatonfüreden próbáltuk ki a mobilinternetet.
Vágólapra másolva!

A vizsgaidőszak kellős közepén az az ötletünk támadt volt gimnáziumi osztálytársaimmal, hogy egy napra muszáj kilátogatnunk Donovalyba, Szlovákia egyik kedvelt síterepére. Bár mindenki éppen a vizsgák súlya alatt szenvedett, a két ünnep között sikerült találni egy alkalmas szombatot erre a célra. A legfontosabb eszközöket természetesen már előző nap jól bekészítettem a táskámba: utasbiztosítás, GPS, energiaital, Nokia E90, Nokia E61i és 2 SIM-kártya (Pannon és T-Mobile). A reggeli 6 órás indulás első sorban a mágneses talpú csomagtartónak nem kedvezett, mivel az egyik jármű tetején ujjnyi vastag jég éktelenkedett. Így kénytelenek voltunk egy síboxba összezsúfolni négy snowboardot és két pár komplett sífelszerelést.

A megérkezést követően nem akartam arra pazarolni a pénzemet, hogy méregdrágán felhívom szüleimet és kedves barátnőmet, inkább küldtem mindenkinek egy-egy széles mosollyal feldíszített mms-t, amelyről azonnal leolvasható volt, hogy már egy éve a síelésre várok. Mindkét hálózat roaming-partnere remekül teljesített, a címzettek (többen is voltak egy-egy üzenet esetében) azonnal megkapták a végeredményt. Olyannyira belejöttem a táj és a brillírozó barátaim fotózásába, hogy gyakorlatilag óránként készítettem egy általam érdekesnek vélt képet, amelyet az otthoniak irigysége némileg ellensúlyozott.

Forrás: [origo]

Tekintve, hogy éppen erre napra vártam a számvitel vizsgám végeredményét, nem álltam meg megtekinteni az egyetem tanszékének honlapját sem. Mivel a nap során csak egy fél órára álltunk meg ebédelni az idő rövidsége miatt, így nem maradt más hátra, a sífelvonón álltam neki a műveletnek. A Pannon SIM kártyával aránylag EDGE sebességet sikerült elérnem, de a hegy közepe táján megszakadt a kapcsolat és 52%-nál megállt a hőn áhított PDF fájl letöltése. Felérve a sífelvonó tetejére a lehető legkevesebb fékezéssel nyíl egyenesen megindultam vissza a leejtő felé, és miközben éppen a szlovák síelés leendő új generációját kerülgettem újra elindultak a kilobájtok a telefonom felé.

Mire megérkeztem a felvonó aljánál ácsorgó sor legvégére, már tudtam, hogy ez a vizsga nem sikerült. A nap folyamán a T-Mobile-os SIM kártyából 3G-s sebességet is sikerült kipréselni, bár ez nagyban köszönhető a hegyek magasságának - valószínűleg nem sokan akarnak széles sávon internetezni egy szikla tetején.

Irány a Balaton!

A vizsgaidőszak végeztével három egyetemi társammal a festői füredi öböl felé vettük az irányt. A három nap során a legzaklatottabb pillanat az volt, amikor kiderült, hogy a még Budaörsön megvásárolt 2 kg csirkemell hús egyszerűen a szállítás során eltűnt. Ezúttal egy Toshiba Satellite laptopba leheltünk életet, mobilinternet formájában. A T-Mobile-nál kapható Huawei HSDPA-adatkártya azonnal feltelepült és a hozzávaló SIM-kártya segítségével 2 Mbit/sec-es állandó letöltési sebességet sikerült elérnünk.

Az első nap első sorban webezésre használtuk a hálózatot, elolvastuk a híreket, YouTube vidókat néztünk, mindenki visszajelölte az új ismerőseit az iWiW-en, és kitöltött egy újabb kvízt a FaceBook-on. Az átlagos felhasználás mellett 50 megabájt adatforgalmat értünk el, ez másnapra igen csak megnövekedett, mert rájöttünk, hogy ahhoz, hogy megtaláljuk egymás közös zenei ízlését, ahhoz kénytelen vagyunk MP3-akat is letölteni. Ez a művelet már alaposan megtekerte a web'n'walk Manager szoftver adatmennyiség-mérőjét, csak úgy röpködtek a megabájtok. Végül eljött az amúgy esős vasárnap is és szomorúan hagytunk magunk mögött a nyugalmat és pihenést jelentő Balatonfüred táblát.