Transzformer-mobil Izraelből

Vágólapra másolva!
Vége lehet a zsebeket lehúzó ezer elektronikus játékszer uralmának. Az izraeli székhelyű Modu és az amerikai Bug Labs is azon dolgozik, hogy saját moduláris kütyüjével helyettesítse az összes többit.
Vágólapra másolva!

A Modu készüléke alapvetően egy rendkívül egyszerű, iPod nano méretű mobiltelefon lesz, amelyet különböző kiegészítő egységekbe beilleszve új funkciókhoz juthat hozzá a felhasználó. A Business Week információi szerint a kütyü várható kétszáz dolláros ára két ilyen kabátot tartalmaz majd, a további felhasználási területeket lehetővé tevő kiegészítők pedig húsz és hatvan dollár közt lesznek elérhetőek. Dov Moran, a Modu vezérigazgatója bevonná a divatipart is a kütyühöz használható kabátok fejlesztésébe, így lehetne akár tavaszi és téli mobilos divatszezon is.

Bár a Business Week már bemutatott pár fotót a készülő Modu kabátokról, a cég weboldalán egyelőre csak az alább látható reklámot lehet megtalálni. Nem tudni például, hogy a felhasználó összes adatát tárolni vágyó Modu rendszer mennyi memóriával fog érkezni, az alapgépre kerül-e rá minden információ. Így csak remélni lehet, hogy a kicsi és okosnak tűnő készülék megjelenésével eltűnnek-e a minden berendezésben jelen lévő, könnyen összekeverhető memóriakártyák is.

Az összes hordozható eszközt egybeolvasztó szuperkészülék ötlete elsőre meglepőnek hangozhat, de Dov Moran, a cég vezérigazgatója egy korábbi vállalatával már átformálta az adatokhoz való hozzáállásunkat. Moran 2006-ban eladott M-Systems nevet viselő cége alkotta meg az első pendrájvot, lassú halálra ítélve a floppylemezeket és újraírható CD-ket. A készülékben eddig több befektetői csoport és három telekommunikációs cég látott fantáziát, így Izraelben, Oroszországban és Olaszországban egyszerre fog debütálni a készülék októberben.

Pattintott PDA-korszak

A divat világa iránt érdeklődők helyett a barkácsolni szeretőket célozta meg mobil eszköz terveivel egy amerikai startup vállalkozás. A Bug Labs modulonként összelegózható eszköze a kütyük szerelmeseinek életébe hozhat valami egészen újat. A BUGbase fantázianevű miniatűr linuxot futtató központi egységre legókockaként lehet majd felrakni az új funkciókat, a kütyü alapből még kijelzőt sem tartalmaz. Az elemekből PDA-t, GPS vevőt vagy akár mobiltelefont is építhetnek majd a megfelelő modulokat és progrmaokat összegyűjtő felhasználók.

A készülék és az első modulok kiadását 2008 márciusának közepére ígéri a cég, de boltjukban már elő lehet rendelni a készüléket. Az alapgépet, LCD kijelzőt, navigációs modult, mozgásérzékelőt és két megapixeles kamerát tartalmazó csomag 550 dollárjába, azaz százezer forintjába kerül az újdonságra vágyóknak. Az eszközhöz már letölthető néhány program, illetve elérhető a további szoftverek elkészítéséhez szükséges fejlesztői környezet is, így már csak maga a készülék hiányzik a digitális legózás elkezdéséhez.

Forrás: [origo]

A BugLabs nem titkolja, hogy a kütyü mostani kiadásával inkább a programozni tudó, profi felhasználókat célozza. Az elérhető programok száma még meglehetősen csekély, újakat pedig csak a Java programnyelv használatával lehet létrehozni. Teljes pontossággal a BUGbase készülék specifikációit sem ismerjük, az biztos azonban, hogy a PDA-kban is használt új generációs ARM processzorral érkezik, memóriáját pedig memóriakártyával lehet majd bővíteni. A készülék első verziója wif- csatoló nélkül érkezik, mert a gyártók nem jutottak hozzá szabadon felhasználható meghajtóprogramhoz.