Hasznos webkütyük a mindennapokhoz

Vágólapra másolva!
Ezúttal olyan online szolgáltatásokat gyűjtöttünk csokorba, amelyek a mindennapi használat során válhatnak hasznunkra: az egyikkel a fájlok megosztása egyszerű, a másikkal böngészni lehet net nélkül, de van a kínálatban családfa-szerkesztő, lakásalaprajz-készítő, illetve a távoli segítségnyújtáskor hasznos képernyőmentő alkalmazás is.
Vágólapra másolva!

Allpeers - fájlmegosztás egyszerűen

A BitTorrent letöltőtechnológiát használja a Firefox kiegészítőjeként elérhető alkalmazás, amelyet az alternatív browserrel együtt ingyenesen lehet letölteni az Allpeers honlapjáról. Bár a szoftver kissé suta magyarsággal kommunikál, legalább azok is boldogulnak vele, akik nem beszélnek idegen nyelveket. Az AllPeers akár a torrentes letöltések kezelésére is alkalmas, de ha az első használat előtt regisztrálunk a rendszerbe, egyszerűen lehet rajta keresztül megosztani fájlokat ismerősökkel.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le az Allpeers-t

Ehhez mindössze arra kell rávenni őket, hogy szintén telepítsék fel a Firefoxot, az AllPeerst, és regisztráljanak: ezt követően a böngésző bal oldalán előhívható menün keresztül igen egyszerűen megoszthatók vele kicsi és nagy fájlok típustól függetlenül. A megoldás extra lehetőségeit azonban akkor lehet a leginkább kihasználni, ha nem csak egy, hanem több baráttal is megosztjuk, a technológia jellegéből adódóan ilyenkor a letöltés sebessége is javul. A kontaktokat külön csoportokra is lehet osztani - létezik kategória a családtagok számára is.

Fájlokat és mappákat egyaránt meg lehet osztani, és akár azt is be lehet állítani, hogy ha egy ismerős gépéről megosztott mappába új fájl kerül, azt saját PC-nk azonnal kezdje el letölteni. Bár az Allpeers segítségével nagyon kényelmesen lehet megosztani képeket, videókat vagy zenefájlokat, azért érdemes ésszel beállítani a megosztásokat: egyrészt ügyelni kell arra, hogy privát állományokat ne publikáljunk véletlenül, ha pedig nincs szükség rá, érdemes kikapcsolni, ne lassítsák a gépen lógó ismerősök a netkapcsolatot.

Webaroo - böngészés net nélkül

Két éve számoltunk be a mókás nevű szolgáltatás indulásáról, amely azonban még manapság, a fürgén terjedő mobilinternet korában is hasznos lehet. A Webaroo segítségével ugyanis teljes honlapokat vagy legalábbis azok újabb tartalmait menthetjük le a merevlemezre, és például akár a repülőn ülve is olvasgathatjuk kedvenc online magazinunkat a világhálótól elzárva, ingyen.

Forrás: [origo]

Innen töltheti le a Webaroo-t

A Webaroo használatához csupán egy néhány megabájtos kliensprogramot kell letölteni, ez telepítése után a Tálcán bújik meg, kezelőfelülete pedig az alapértelmezett böngészőben jelenik meg. A lusta felhasználók számára a szájt üzemeltetői kész honlapcsomagokat is kínálnak, ezek között például autós magazinok gyűjteménye, sztár-, foci-, technológiai- és politikai hírek is találhatók, de akár a Wikipedia fő szócikkei is letölthetők 4,37 gigabájtba sűrítve.

Aki egy kis időt szán rá, az a szájt segítségével akár kedvenc honlapjának tartalmát is winchesterére tükrözheti, bár ez egy nagy portál esetében meglehetősen időigényes feladat, legfeljebb egy link mélységig érdemes elvégezni, esetleg az utazás előtti napon éjszaka elvégeztetni a PC-vel a letöltést. Azt, hogy egy oldalról melyik link vezet a winchesterre letöltött oldalra, zöld háttérszínnel jelzi a program, s további extra lehetőség, hogy akár Pocket PC vagy Windows Mobile-t futtató okostelefonra, PDA-ra is át lehet másolni a tükrözött oldalakat a Webarooval, sajnos azonban az AJAX-os dobozok lementésével nem boldogul.

YubNub - keresés szupergyorsan

A Quintura interaktív, címkefelhős felülete után húsz év visszalépésnek hathat a YubNub közösségi kereső felülete. A weboldal még talán a Google-t is lepipálja puritánságban: egy logó, egy keresőmező és néhány tájékoztató link az új felhasználóknak. A spártai küllem kiemelkedően jól használható szolgáltatást takar. A YubNub modelljéül az operációs rendszerek mélyén még ma is megbújó, a profi felhasználók által gyakorta preferált, parancssoros felületek szolgáltak. Az oldal filozófiája szerint gyorsabb egy rövid parancsot beírni, mint hosszas keresőkifejezésket összeállítani; közösségivé pedig az teszi, hogy a felhasználók által létrehozott parancsok mindenki számára elérhetőek.

Forrás: [origo]
Itt érheti el a YubNub-ot

A YubNubot könnyen alapértelmezett keresővé lehet tenni az összes elterjedt böngészőn, hasznossága így mutatkozik csak meg igazán. A Firefox-felhasználók a Mycroft projekt oldalán választhatják ki a Yubnubhoz járó keresőplugint, az Internet Explorer 7-et kedvelők pedig a Microsoft keresőmotor-hozzáadó oldalán tehetik alapértemlezetté a közösségi keresőt. Az operásoknak van a legegyszerűbb dolguk, csak a Create Search parancsot kell kiadniuk a keresőmezőre kattintva.

Parancsot pedig bármelyik oldalhoz lehet létrehozni. Oldalunkon például az origo parancs kiadásával kereshetnek a yubnubbal, ez a Google keresőjének az origo.hu-ra szűkített találatait fogja kidobni. Azaz az Apple iPod zenelejátszójáról írott cikkeinket az origo ipod parancs fogja listázni. Oldalunkhoz hasonlóan rendelkezik saját paranccsal a SZTAKI angol-magyar szótára is, a sztaki szót használva angol szavak jelentésére keres rá a közösségi kereső. A szótározás helyett inkább lexikont böngészőknek sincs nehéz dolguk, a magyar Wikipédiában való kereséshez csupán a wphu parancsot kell megjegyezni, a régi játékok szerelmeseinek pedig a hotu keresőszót ajánljuk, ami a Home of the Underdogs abandonware portál keresőjére irányít át. Az eddig létrehozott keresőszavak között a Linux-használók számára biztosan ismerős ls utasítással lehet keresni, ha pedig a vágyott oldalhoz még nincs parancs, pár perc munkával létre lehet hozni egy újat.

Jing - képernyőképek segítséghez

Egy kép többet mond ezer szónál, tartja a mondás. Különösen igaz ez akkor, amikor chaten vagy e-mailen keresztül, távirányítással kell számítógépet szerelni, vagy amikor dokumentálni kell az aktuális divatos flash játékban elért világcsúcsot. Az előbbi esetben leveszi a segítőkész felhasználók válláról annak a terhét, hogy negyedszer, ötödször is kénytelenek legyenek végignavigálni problémákkal küzdő ismerősüket ritkán használt menük és rejtett funkciók garmadán. Egyszerűbb küldeni egy képernyőképet arról, hogy merre található hibajavításhoz elengedhetetlen parancsikon. Ilyen munkákra alkotta meg a Camtasia Studióról ismert Techsmith csapata a Jing képlopó és videókészítő programot.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Jing-et

A Windowsra és Mac OS X-re egyaránt elérhető szoftver kicsit kilóg a webkettes alkalmazások sorából: a felhasználóknak telepíteniük kell egy kliensprogramot, hogy használhassák a szolgáltatást. Ez a szoftver felelős a képernyőfotók elkészítéséért, a videók és a hozzájuk tartozó hang felvételért, és ezek feltöltéséért. A Jingbe való ingyenes regisztrációval a felhasználók havi 200 megabájt tárhelyet és 1 gigabájt forgalmat kapnak, ami egészen a szoftver béta fázisának végéig rendelkezésükre áll. Azok, akik nem szeretnék másnál tárolni képeiket, saját FTP hozzáférést kínáló tárhelyükre, Flickr fotótárukba is feltöltethetik az elkészült fotókat. Az abszolút biztonságra törekvők pedig úgy is beállíthatják a Jinget, hogy csupán a merevlemezre mentse le az elkészült alkotásokat, igaz, így a szoftver legnagyobb előnyéről, az egyszerű megoszthatóságról, lemondanak.

MyHeritage - családfa-szerkesztés egyszerűen

Egyedi, nagyon egyszerűen használható szolgáltatás a MyHeritage: a magyar nyelven is elérhető - bár az ékezeteket időnként hibásan megjelenítő - szájton bárki elkészítheti saját családfáját, az ingyen letölthető (de sajnos nem honosított) Family Tree Builder alkalmazás pedig a származástan iránt komolyabban érdeklődők igényeit is képes kiszolgálni.

Forrás: [origo]
Itt érheti el a MyHeritage-et

Az oldalon egy-egy család létrehozhatja saját mikroközösségét, honlapját, amelyen képeket, videókat tölthet fel, bár a prémium szolgáltatásokért már fizetni kell. Regisztrációt követően akár ősök után is lehet keresni a szájt adatbázisában, a kevésbé komoly dolgok iránt érdeklődők számára pedig az a kereső nyújthat szórakozást, amely azt vizsgálja, hogy a feltöltött digitális képen szereplő ember melyik hírességre hasonlít leginkább.

Alaprajz.com - ha elad vagy berendez

Ha éppen el akarja adni lakását vagy be akarja rendezni, át akarja építeni a jelenlegit, hasznát veheti ennek az online alaprajz-szerkesztőnek, amely kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt kínál önállóan használható, illetve súgóval bővített rajzolási lehetőséget.

Forrás: [origo]

Itt érheti el az Alaprajz.com-ot

A szájton alapszintű alaprajzok készítése lehetséges, bár egy apróhirdetéshez ez is bőven elegendő. A kész rajzot el is lehet menteni egy egyedi rajznév és jelszó megadásával a szerverre, így azt később elő is lehet hívni. Sajnos a winchesterre mentés kizárólag JPEG képformátumban történhet, ennek ellenére hasznos webes eszközről van szó. A lakásberendezésben érdekelt olvasóknak érdemes még felkeresniük az RS.hu online tervezőfelületét, de az IKEA honlapján is találhatók ingyenesen letölthető szoftverek.