Harmadával többen neteznek széles sávon

Vágólapra másolva!
A tavalyi év végére 1,3 millióra nőtt a széles sávú eléréssel netező hazai felhasználók száma.  A gyors letöltést biztosító kapcsolatok közül a legtöbben ADSL-t használnak.
Vágólapra másolva!

2007-ben összességében 33 százalékkal, 1 millió 325 ezerre nőtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a vezetékes széles sávú hozzáférések száma. Az ADSL-előfizetések száma egy év alatt 21,5 százalékkal 745 ezerre, míg az összes kábelmodemes hozzáférés száma közel 53 százalékkal 580 ezerre növekedett.

A vezetékes széles sávú előfizetői tábor a 2006-os bő 340 ezres növekedés után 2007-ben további több mint 330 ezer ügyféllel bővült. Ez azt jelenti, hogy a magyar ügyfelek több mint fele az elmúlt két évben lépett a gyors internetre előfizetők közé. 2007 decemberében a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma 3,4 százalékkal 414 ezerre, míg a hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 2,1 százalékkal 745 ezerre emelkedett.

Az egykori monopolszolgáltatók (Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel), valamint a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a szélessávú hozzáférések száma december végén 1 millió 158 ezer volt, az egy hónappal korábbi 1 millió 130 ezer után.

A jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 70-75 százalék körüli, így - a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva - a teljes magyarországi szélessávú előfizetői tábor közel 1,325 milliós. Mindez azt jelenti, hogy az egyre népszerűbb mobil-szélessávval és az egyéb vezeték nélküli technológiákkal együtt Magyarországon a lakosság legalább 17-20 százaléka rendelkezik valamilyen, a gyors hozzáférést lehetővé tevő előfizetéssel. 2007-ben éves szinten a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma 109 ezerrel csökkent, az év végére 3 millió 251 ezren rendelkeztek ezzel.