Nettel tömné meg zsebeinket az Intel

Vágólapra másolva!
Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója az internet-elérésre képes mobil eszközökben látja a jövőt, amelyek teljesítménye öt éven belül ugyanolyan lesznek, mint egy átlagos PC-é - megvalósulhat a sci-fikből ismert valós idejű fordítógép is.
Vágólapra másolva!

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója az internet-elérésre képes mobil eszközökben látja a jövőt, amelyek teljesítménye öt éven belül ugyanolyan lesznek, mint egy átlagos PC-é - megvalósulhat a sci-fikből ismert valós idejű fordítógép is.

A szakember erről a Las Vegas-i CES kiállításon tartott előadásában beszélt, melyben úgy fogalmazott, "a televízió megjelenése óta most van a legnagyobb lehetőségünk arra, hogy újrafogalmazzuk az elektronikai eszközök piacát és a szórakoztatóipart". Otellini szerint a számítástechnika és a kommunikáció egyre jobban összefonódik, ezáltal magasabb szintre emelve az internetet. Ahogy a telefonok, de akár tévék vagy egyéb elektronikai eszközök is képesek lesznek a világhálóra csatlakozni, úgy válik lehetővé, hogy az információk bárhol, bármikor, és bármilyen formában hozzáférhetők legyenek a felhasználók számára. A szakember szerint már nem kell sokat várni arra, hogy a zsebben hordozható eszközökön is az asztali PC-n megszokott teljes értékű internetes funkciókat lehessen elérni.

Még van mit fejleszteni

Paul Otellini négy olyan akadályt vázolt fel, amelyeket a fejlődés érdekében meg kell oldania a kutatóknak a következő 3-5 évben. Egyrészt a mikroprocesszorok teljesítményét még magasabbra kell emelni, ugyanakkor a fogyasztásuk csökkentését is el kell érni, hogy kisebb eszközökben is alkalmazhatók legyenek. A vezeték nélküli széles sávú technológiák alkalmazásával nagy sebességű netelérést kell elérhetővé tenni mindenhonnan, ugyanakkor a világhálót intelligensebbé kell tenni, hogy egyszerűbb legyen rajta megtalálni az információkat. Végül - akárcsak a Bill Gates megnyitóbeszédén elhangzottak szerint - természetesebben használható felhasználói felületeket kell kifejleszteni, amelyek érintéssel, beszéddel is vezérelhetők.

Automata fordítógép és más érdekességek

Előadásában Otellini egy elképzelt jövőbeni szituációt is demonstrált, egy Pekingbe látogató amerikai turista szerepét öltötte fel, akinek egy hordozható mobilinternetes eszköz segít lefordítani az érthetetlen kínai feliratokat, illetve a helyiekkel folytatott párbeszédeket. Az eszközt navigációs képességgel is felvértezték, amely az eltévedt turistát segítené céljához. A gyártó első embere a bemutatót követően a társaság által is támogatott WiMAX technológiát is méltatta: a legegyszerűbben a wifi nagy hatótávolságú testvéreként jellemezhető megoldást az év végéig várakozásaik szerint 150 millióan használják majd.

Ezt követően Otellini a Smash Mouth együttes énekesével egy olyan webszájt prototípusát prezentálta, amelyen a világ különböző pontjain tartózkodó zenészek közös, online koncerteket adhatnak vagy gyakorolhatnak. Emellett egy olyan virtuális világot is bemutattak, amelyben fotorealisztikus karakterekkel.

Forrás: [origo]

A kis fogyasztásra koncentrálnak az új lapkákkal

Az Intel első embere bemutatta még a készülő Canmore kódnevű set top boxokba szánt lapkájukat, amely az év második felében jelenik majd meg. Újdonságai közé számít, hogy elboldogul majd a Full HD (1080p) felbontású, 7.1-es térhangzású videókkal, emellett 3D grafikus képességekkel is felvértezik, amely pazar kinézetű menük alkalmazását, vagy játékok futtatását is lehetővé teszi.

A szakember úgy véli, a mobilinternetes eszközök jelentik a számítástechnika következő nagy dobását, így a vállalat is előrukkol egy új kisfogyasztású, hordozható eszközökbe szánt processzorral, ami egyelőre a Silverthorne kódnevet viseli. Az Intel ígérete szerint tízszer kevesebb áramot fogyaszt majd a jelenlegi típusoknál, és az ezt használó eszközök a második negyedév során kerülnek a boltokba.

HD-vel turbózzák az új laptopokat

A CES-en az Intel tizenhat új, 45 nanométeres gyártási eljárással készülő, azaz durván a korábbi modellek háromnegyedére miniatürizált, így kevesebb hőt kibocsátó és kisebb fogyasztású processzort jelentett be. Az új lapkákból tizenkét típust való otthoni felhasználók által használt laptopba vagy asztali PC-be.

Közülük leginkább a Centrino jelzésű noteszgépekbe szánt új lapkák lehetnek érdekesek, amelyek képességeit egy HD Boost nevű szolgáltatással bővítettek, amely nagyfelbontású videók lejátszását vagy digitális fotók megnyitását, szerkesztését teszi akár 70 százalékkal gyorsabbá - a megoldást az asztali gépes új Core2 chipekbe is beépítik. A mobilprocesszorok másik újítása egy energiatakarékos funkció, amely akkor aktiválódik, ha épp nem dolgoznak a gépen.

A Computerworld értesülései szerint az Intel egyelőre nem tervezi négymagos processzorok megjelentetését noteszgépekhez, mivel ezeknek egyelőre túl nagy a fogyasztásuk, így csak asztali PC-kben célszerű alkalmazni ezeket.