Vágólapra másolva!
Bár évek óta ígérgetik, kereskedelmi forgalomban kapható WiMAX-eszközzel igen kevesen találkoztak. A mobilinternetezésre alkalmas technológiát fejlesztői szélesebb körben teszik elérhetővé egy új megoldás keretében.
Vágólapra másolva!

A WiMAX eredeti célja az lett volna, hogy a körülményesen működő, alacsony sávszélességű és rövid hatótávolságú wifi-megoldást egy gyorsabb, modernebb és költséghatékonyabb technológiára cserélje le. Az Intel által felkarolt WiMAX Forum ellenben a mai napig adós a kereskedelmi forgalomban kapható eszközökkel, mind hálózati, mind végfelhasználói oldalon. A CES-konferencia és kiállítás keretében az Intel már jelezte, hogy egy éven belül kaphatók lesznek olyan csippel felszerelt laptopok, amelyekbe már beépített WiMAX-adóvevő is lesz, ellenben azt még senki sem tudja, hogy magát a hálózatott ki, mikor és miből fogja kiépíteni.

A WiMAX elterjedésének komoly gátat szab az eszközhiányon túl, hogy a technológia által alkalmazott frekvenciatartomány igen szűkös, így a WiMAX Forum kénytelen a mobileszközök által már jelenleg is alkalmazott UMTS-tartományban is fejleszteni. A 2,6 GHz-es tartományban egy úgynevezett FDD- (Frequency Division Duplexing) technológiával megoldható lenne, hogy az operátorok könnyebben implementálhassák az új megoldást saját meglévő mobilrendszereikbe. Az FDD a harmadik generációs mobilhálózatok esetében alkalmazott megoldás, amelyek keretében az eszközök egyszerre kommunikálnak két irányban egymással, de ezt különböző frekvenciákon teszik, így az egyes adótornyok közötti interferencia csökkenthető. A WiMAX Forum ígérete szerint még legalább fél évet kell várni az újra gondolt technológiára - nem nehéz megjósolni, hogy ekkora már a HSDPA tökéletesen ki fogja szorítani ezt az alternatív, vezeték nélküli megoldást.

A WiMAX késlekedése hosszú évekre nyúlik vissza. Az idő múlásával a mobilszolgáltatók és hálózati partnereik már előálltak a HSDPA-val, mely manapság elképesztő ütemben terjed külföldön és hazánkban egyaránt. A HSDPA előnye, hogy a hálózati eszközök piacán az Ericssontól a Nokia Siemens Networksig igen sok vállalat képes rendszereket felépíteni és karbantartani, illetve az adótornyok mellett a felhasználók számára számos vételi lehetőség adott ma is - elég, ha csak az USB-s modemre, egy normál mobiltelefonra vagy egy PC-s adatkártyára gondolunk.