Kipróbáltuk a Mobil TV-t!

Vágólapra másolva!
Egy Nokia N77 társaságában egy héten keresztül lehetőségünk nyílt a január közepén bemutatott Mobil TV tesztelésben részt venni. A tapasztalataink egyelőre igen pozitívak
Vágólapra másolva!

Január közepén adtuk hírt először arról, hogy az Antenna Hungária, a T-Mobile és a Vodafone DVB-H alapú mobiltelevíziós kísérletet folytat a Nokia Siemens Networks mobil tv platformján. A sajtóbejelentés után egy nappal már a kezünkbe vehettünk egy Nokia N77 okostelefont, amelynek 12 pontból álló menürendszerében már a Mobil TV apró ikonját is fel tudtuk fedezni. Az alkalmazást elindítva a RealPlayer multimédia-lejátszó kezdőképernyője sejlik fel, majd pár másodperc múlva a legutoljára megtekintett csatorna jelenik meg. Mielőtt az éppen valós időben zajló műsorfolyamot észlelhetnénk, a csatorna röviden tájékoztat az éppen futó műsorról, illetve még a következő esemény címét és kezdési időpontját is kiírja. Amennyiben nem tudjuk fejből 12-13 csatorna percre pontos időbeosztását, úgy a Programgudie segítségével minden egyes csatorna műsorrendjét át tudjuk böngészni. A telefon kijelzőjén alapesetben fekvő helyzetben tekinthetjük meg a műsorfolyamot, de lehetőség van álló képi üzemmódra is - mi az előbbit ajánljuk.

Forrás: [origo]
Minden egyes csatorna műsorrendjét át tudjuk böngészni

Az egyes csatornák képi minősége általában véve azonos szintet üt meg: az N77 kijelzőjén tűéles, színekben gazdag, és ami igazán érdekes, folyamatos, akadásmentes tartalom látható. A hang ennek megfelelően minden esetben kiváló, nem késik, nem akadozik és szerencsére nem is előzi meg a hozzátartozó képet. Egyedül a sportcsatornáknál, és azon belül is a gyorsaságra épülő sportágakban (jégkorong, autóverseny) tapasztalható némi késedelem, illetve képi lemaradás. A jelenleg elérhető csatornák sorában találjuk az M1, M2, Viva TV, MTV, HírTV, ATV, RTL Klub, TV2 Sport Klub, Sport1 és Sport2 csatornákat.

Forrás: [origo]
Folyamatos, akadásmentes tartalom

A DVB-H műsorfolyamot Budapesten és Budaörsön próbáltuk ki. Utóbbi helyen, a tesztidőszak kezdetén nem tudtunk digitális jelet fogni, de pár nap után már ugyanolyan kiváló minőségben tekinthettük meg az éppen műsoron lévő tartalmakat, mintha csak a belvárosban sétálnánk. A telefon Mobil TV szoftverében elmélyülve megtalálhatjuk az általunk előfizetett csatornákat és csomagokat - reményeink szerint a szolgáltatás ára versenyképes lesz. Az alkalmazás továbbá tájékoztat a jel erőségéről is, amely a próba során a maximális 100/100-as értéket mutatta szinte kivétel nélkül (610 Mhz esetén). A szoftverben gyerekzárat és egyes műsorokra figyelmeztető hangjelzést is beállíthatunk. A szolgáltatást igen aktívan vettük igénybe, így reggeli mellé, zuhanyzás közben, autóban és lefekvés előtt az ágyban is alkalmasnak találtuk egy kis kikapcsolódásra, abban az esetben ha nem akarjuk a normál televíziónkat bekapcsolni.

A szolgáltatással kapcsolatban egyelőre egy igazán meghatározó negatívum van, és az a csatornaváltás. A földfelszíni adáshoz vagy a kábeltelevízióhoz szokott felhasználók számára kiábrándító lesz, hogy sokszor 7-8 másodpercbe is beletelik, mire a Nokia N77 kijelzőjén megjelenik a kívánt csatorna. Továbbá a teszthez köthető anomáliák is előfordultak alkalmanként - egyik este semmilyen adást nem tudtunk befogni, illetve egyes csatornákat néha egész egyszerűen átugrott a léptető. Normál esetben az éppen kábelen elérhető műsorhoz képest mindösszesen pár másodperces csúszást tapasztaltunk, amely a technológiák különbözőségből adódik, és nem feltűnő.

Forrás: [origo]
A csatornaváltás kicsit problematikus

A tesztelésben jelenleg 2-300 előfizető és újságíró vesz részt. A kipróbálás után egy egyszerű kérdőívet kell kitöltenie a kísérletezőknek, ezzel is némi visszacsatolást nyújtva a szolgáltatóknak. A kísérletben Nokia N92 és Nokia N77 DVB-H képes készülékek vesznek részt.

Simon Péter