Tavaly is jól fogyott a PC

Vágólapra másolva!
2007-ben 13,4 százalékkal több személyi számítógép kelt el világszerte, mint 2006-ban, és a kelet-európai régió is nagyban hozzájárult ehhez a növekedéshez - derül ki a Gartner adataiból.
Vágólapra másolva!

A piackutató előzetes statisztikája szerint világszerte 271,2 millió személyi számítógép kelt el, és továbbra is az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló régió (EMEA) számít a legnagyobb piacnak. Itt 92 millió új gép talált gazdára, 14,7 százalékkal több, mint tavaly, és a legintenzívebb növekedés a kelet-európai, a közel-keleti és az afrikai piacon volt.

A ranglistában a második helyen az ázsiai-óceániai régió található, amely megelőzte Amerikát. A távol-keleten több mint 70,7 millió új gépet adtak el, és ott volt a legnagyobb a növekedés tavalyhoz képest: 18,7 százalékkal bővült a piac. Az USA-ban ehhez képest csak valamivel több mint 5 százalékos volt a növekedés.

A tavalyi évben a Hewlett-Packard erősítette meg pozícióját, mint a legnagyobb számítógépgyártó: a cég a piac 18 százalékát tudhatja magáénak, és eladásai 30 százalékkal növekedtek. A második helyen álló Dell csupán 1,7 százalékot erősített, és 14,3 százalékkal vette ki a részét az eladásokból: az amerikai gyártó főleg a távol-keleten és a hazai piacon erősített.

A világ harmadik legnagyobb gyártója az Acer, amely a Gateway bekebelezésével szerzett magának jelentős pozíciót tavaly az amerikai piacon. A cég az össz-ranglistában 8,9 százalékon áll, és alig marad el tőle a szinte kizárólag az üzleti felhasználóknak értékesítő Lenovo a maga 7,4 százalékos részesedésével.