Leszakadt a netről Egyiptom

Vágólapra másolva!
Egy tenger alatti optikai kábel sérülése miatt Egyiptom nagyobb részén nem érhető az internet, és kimaradásokról, leállásokról számoltak be a Közel-Kelet egyéb országaiból is.
Vágólapra másolva!

Az Reuters beszámolója szerint szerdán a Földközi-tenger alján, Egyiptom északi partjainál fekvő két kommunikációs kábel sérült meg, amely komoly problémákat okozott a Közel-Kelet internetforgalmának továbbításában. Bár a sérülés oka egyelőre nem ismert, az egyiptomi telekommunikációs minisztérium szerint a kábelek szakadása nyomán az ország a rendelkezésére álló sávszélesség 70 százalékát elveszítette ideiglenesen. Egy név nélkül nyilatkozó szakértő azt közölte, hogy a Palermo és Alexandria közötti tenger alatti kábelről van szó.

Jelenleg alternatív megoldások - például műholdas kapcsolat - közbeiktatásával, a forgalom átirányításával próbálják áthidalni a megszakadt kapcsolatot, ám az internet az ország nagy részén nem, vagy csak nagyon lassan érhető el. A helyi szaktárca illetékeseinek közlése szerint szerda éjjelre alapszinten helyre fogják állítani a szolgáltatást, azonban több napot is igénybe vehet, mire minden újra a megszokott sebességgel működik majd újra - értesült a Reuters.

Ugyancsak szolgáltatás-kiesést okozott a kábel sérülése Indiában, sajtóhírek szerint az ország sávszélessége felére csökkent a hiba miatt, de csupán egyetlen helyi internetszolgáltatót érintett a zavar, melyet javarészt már orvosoltak: a hírügynökség által megszólaltatott két bangalori cég csupán kisebb kimaradásokról számolt be. Mivel India a szolgáltatás-kiszervezés (outsourcing) egyik legfőbb célterülete, rengeteg indiai cég dolgozik ezen a területen, s itt az internetkapcsolat valóban a napi munka elengedhetetlen feltételét jelenti.

Emellett az Egyesült Arab Emirátusokban és Kuvaitban, Katarban és Bahreinben problémás a világháló elérése, míg Szaúd-Arábia egyes részein problémamentesen lehet böngészni, másutt azonban csak lassan, vagy egyáltalán nem - írja az AP hírügynökség.