Szuperlapos tévék és más apróságok

Vágólapra másolva!
Las Vegasban idén nem váltják meg a kütyügyártók a világot, de pár érdekességet azért láttunk. Kínai mini-PC-k, szupervékony tévék és napelemes laptoptáskák helyszíni CES-körképünkben.
Vágólapra másolva!

Az idei CES kínálatában egyelőre nem fedeztünk fel olyan készüléket, amelyről elmondhatnánk, hogy forradalmi újítást hoz. A konvergencia idén is folytatódik, vagyis egyre több készülék tudja más készülékek bizonyos funkcióit is, amire idén talán az internetezésre alkalmas tévék bemutatása a legjobb példa. A méretek növekedésére megint csak a tévék kínálnak jó példát: idén a Panasonic állította fel a rekordot, amely tavaly a Sharpé volt, a legvékonyabb tévé kategóriájában pedig többek között a Samsung és a Pioneer verseng egymással.

Igaz, mindketten csak ár nélküli prototípust állítottak ki, sőt, a koreai gyártó készülékét valamilyen különös oknál fogva lefotózni sem szabad a CES-en. Ezért csak a Pioneer standjánál kapjuk le a szuperlapos, mindössze 1 inches (2,5 centiméteres) vastagságú készüléket, ahol arról is hallunk, hogy a cég a kontrasztarány tekintetében igyekszik lealázni riválisait. A japánok műhelyében ugyanis már készül az a tévé (némi sorbanállás után meg is lehetett csodálni egy példányt), amelyik egyáltalán nem bocsát ki fényt, amikor fekete színt jelenít meg, vagyis "végtelen" a kontrasztaránya.

Szupermini PC Kínából

Forrás: [origo]
Olcsó minigép Kínából

A zsugorítási versenyben tavaly a laptopnál is kisebb UMPC-k gyártói diktálták a tempót. Érdekes színfoltként tűnt fel az idei kiállításon egy új név: a LimePC. A márka egy teljesen ismeretlen kínai gyártó, a Tsinghua Tongfang, röviden THTF műve, és egy monitorokat, HDTV-t és miniatűr asztali, illetve hordozható gépeket magában foglaló készülékcsaládot, valamint a hozzájuk tartozó Linux-mutációt takarja. A THTF gépei egytől egyig fekete színben pompáznak, a legkisebb akkora, mint egy pakli kártya, gyártanak közepes méretű UMPC-t (ezeket érintőképernyővel) és vékony asztali munkállomást, amely mindössze 300 grammot nyom, és körülbelül egy átlagos könyv méretével rendelkezik.

A masinákat a Freescale nagyjából 650 megahertzes processzorai működtetik, és az operációs rendszerrel együtt jár hozzájuk irodai szoftvercsomag is. A gyártó által megadott specifikációk alapján az asztali modell minden olyan kellékkel rendelkezik, mint egy hagyományos PC: elbírja a 3D-s grafikát, van benne wifi, USB, 30-100 gigabájt merevlemez, sőt, még Bluetooth-csatlakozó is. A modelleket 2-500 dolláros (35-85 ezer forintos) áron hozzák majd forgalomba az USA-ban, és a kispénzű vásárlók, diákok válthatják fel velük a drága PC-ket. A kínaiak tehát már a spájzban vannak, bár ahogy elnéztük a gépekhez tartozó, csúnyácska fekete drót nélküli billentyűzetet, megállapítottuk, hogy lenne még mit javítani a minőségen.

Varázspálcás táblagép a HP-tól

Forrás: [origo]
Visszatér az érintőpálca?

A legszebb gépeket egyébként, mint az az Apple távollétében elvárható, a HP standján láttuk a CES-en. A mezőnyből talán leginkább a Pavilion TX2000 névre keresztelt 12 hüvelykes mini-táblagép emelkedik ki, amelynek hátracsapható képernyőjére egy érintőpálcával lehet írni.

Az eszköz pozícióját azonban a gép már akkor érzékeli, amikor az nagyjából fél centiméterre megközelíti a képernyőt, emiatt kicsit bizonytalanul kezeltük a standon a próba során. A dizájnos, beépített kamerával felszerelt kis gép érthetően a drágább kategória képviselője: Amerikában 1300 dollárért (körülbelül 225 ezer forint) adják majd, ha piacra kerül.

Napelemes laptoptáska

A CES-en számtalan kiegészítőt, ilyen-olyan számítógépes vagy egyéb kelléket forgalmazó cég felbukkan, és az egyik legérdekesebb "hibrid" terméket egy ilyen cég hozta. A Voltaic immár három éve forgalmaz napelemekkel felszerelt hátizsákokat és táskákat: ezekből többféle típus is létezik, közös ismérvük, hogy mindegyikükben lapul egy miniatűr akkumulátor is. A napon ez töltődik fel, hogy azután átadja az energiát a rá csatlakoztatott hordozható médialejátszónak vagy mobilnak.

Forrás: [origo]

A fejlesztők állítása szerint a megoldás olyan hatékony, hogy ha a táskán lévő napelemeket egy napon át napfény éri, az elegendő egy átlagos noteszgép akkumulátorának feltöltéséhez. Ugyanakkor a napelemes megoldás csak arra alkalmas, hogy egy kikapcsolt készüléket töltsön, a közvetlen működtetéshez nem képes elegendő energiát szolgáltatni, ehhez ugyanis nagyobb és drágább panelekre lenne szükség.

Nyaralás közben viszont még akár így is jól jöhet: a legdrágább, Generator fantázianevű táska 600 dollárba (103 ezer forint) fog kerülni. A kisebb kapacitású darabok ennek nagyjából harmadáért elvihetők, és a cég képviselőjének elmondása szerint főleg sokat utazó vásárlóik vannak, akik a szakboltokból vagy a neten keresztül vásárolják meg.

Játékgépre is érkezik az iGo

Forrás: [origo]
Nem csak játék, navigátor is

Mind az utazás, mind a cikkünk elején emlegetett konvergencia témájához illik a Nav N Go egyik legújabb fejlesztése, amelyet először a CES-en próbálhattunk ki: ez nem más, mint az iGo Sony PSP-re átírt, még fejlesztés alatt álló változata. A navigációs szoftver kezelése sokkal kényelmesebb a hordozható játékgépen, mint az érintésre nem mindig reagáló érintőképernyős készülékeken igaz, utóbbi az autóban praktikusabb).

A szoftver már a konzolra is 3D-s változatban készült el, és remekül mutat a Sony kütyüjének fényes kijelzőjén. A PSP-n egy UMD-lemez (a szoftver) és a játékgépre csatlakoztatható GPS-vevő segítségével lehet majd navigálni. Las Vegasban viszont csak zárt ajtók mögöttézhettük
meg ezt az újdonságot, mivel Amerikában a gyártó nem mutatta be: a CES-en a 8-as, tavasszal megjelenő szoftvert próbálgathatták a látogatók, illetve a HP számára írt, általunk már korábban megszemlélt ,3D-s grafikájú épületeket tartalmazó változatot.