Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A legjobb kütyük Las Vegasból

Vágólapra másolva!
Miniszámítógép tűzfalnak, vízálló winchester, drótnélküli mobiltöltő, de még ereszcsatorna-tisztító robot is található az év legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása, a Las Vegas-i CES innovációs díját elnyert termékek között.
Vágólapra másolva!

A Bill Gates beszédével megnyitott technológiai expón minden évben számos kategóriában választják ki a legérdekesebb termékeket, az idén harmincöt terméket jutalmaztak az elismeréssel. Mivel a díjazottak között számos nem túl érdekes kategória és teljesen hétköznapi termék is megtalálható, ezért a tíz legérdekesebb terméket válogattuk ki a jókora listáról.

1. Yoogie Pico: biztonsági pendrive

Forrás: [origo]


A vicces nevű termék egy felturbózott pendrive, amelynek funkciója bőven túlnő az adatok egyszerű raktározásán. Az USB porthoz csatlakoztatható eszközön ugyanis tizenkétféle beépített biztonsági szoftver található a tűzfaltól a víruskeresőig, amelyek a netről érkező kártevőktől, támadásoktól óvja meg a gépet például publikus wifi-hotspotok használatakor.

Fejlesztői szerint a pendrive-os megoldás előnye, hogy a hagyományos, rendszerindításkor a winchesterről betöltődő alkalmazásokkal ellentétben nem lassítja a PC-t. Mindez annak köszönhető, hogy a Pico tulajdonképpen maga is egy miniatűr, Linux operációs rendszert futtató számítógép, saját 520 megahertzes Intel processzorral, és memóriával, amely ismert biztonsági cégek szoftverei, illetve az operációs rendszer beépített funkciói segítségével képez a hagyományos védelmi csomagoknál komolyabb burkot a számítógép körül.

2. Sentry Safe tűz- és vízálló merevlemez

Forrás: [origo]

Egy vízálló winchester? Mi értelme van egy ilyen terméknek? Nos, egy hétköznapi felhasználó esetében nem sok, de már egy kisebb cég fontos adatait is megmentheti egy beázás vagy tűzvész esetén a Sentry Safe cég terméke. Az USB-portra köthető adattároló belsejében Maxtor merevlemez van, speciális, légmentesen záródó borítása pedig akkor is megóvja az ezen lévő adatokat, ha az eszköz a víz alá merül - hőálló kivitele révén pedig 843 Celsius fokos hőséget is túlél fél órán át. Rendszervisszaállító szoftvert is mellékelnek hozzá, ára nem is nagyon vészes, 250 dollárnál, vagyis mintegy 44 ezer forintnál indul.

3. Sanyo Xacti E1: vízálló kamkorder

Forrás: [origo]

Ugyancsak lehetséges mostoha környezetben használni a Sanyo memóriakártyás videokamkorderét. A Xacti E1-es ugyan nem képes HD-minőségű, csupán 640x480 pixeles felbontású mozgókép felvételére, de az újfajta AVC/H.264 tömörítési eljárásnak köszönhetően a Sanyo szerint hosszabb felvételt tud raktározni riválisainál - egy 8 gigabájtos kártyára akár 10 órányi felvétel készíthető. Optikája ötszörös optikai zoomra képes, 6 megapixeles állóképeket rögzít, és képstabilizátorral, vakuval is felszerelték -a bekapcsolása után 1,7 másodperccel pedig már fel is veszi az első képkockákat.

4. Lightglove Wrist VMote: virtuális billentyűzet

Forrás: [origo]

A CES-díjazottak leginkább sci-fi szereplője egy olyan plüssborítású karperec, amely a hagyományos távirányítókat hivatott száműzni. Mint a YouTube-on megnézhető videóból kiderül, az eszköz tulajdonképpen egy csuklóra húzható virtuális billentyűzet, amely egy beépített mobiltelefont akkumulátorról működik (egy töltéssel 24 órán át), és Bluetoothon kommunikál a PC-vel.

A képen látható kék csík melletti részében infravörös szenzorokat helyeztek el, amelyek az emberi szem által nem érzékelhető fénypászmákat bocsátanak ki, s ezek megszakítása felel meg egy billentyű lenyomosának: gyakorlatilag a levegőre kell kattintania a felhasználónak. Ezen kívül a Lightglove-ot mozgásérzékelővel is felszerelték, így az egeret is képes helyettesíteni, szövegbevitelre pedig a tévéképernyőn megjelenő gombok segítségével lehet használni.

5. SanDisk Vaulter Disk: rendszergyorsító laptophoz

Forrás: [origo]

A leginkább memóriakártyáiról és mp3-lejátszóiról ismert cég terméke egy olyan modul, amelyet mini PCI Express-bővítőhellyel rendelkező noteszgépekbe lehet beépíteni. A végfelhasználók számára nem, csupán rendszerépítőknek kínált Vaulter Disk egy olyan 8-16 gigabájtnyi flashmemóriával ellátott modul, amely a számítógép teljesítményét fokozza.

Ezt a lapka mindenféle algoritmusok alkalmazásával érheti el, gyakorlatilag a rendszer által gyakran használt adatokat lemásolja saját flashmemóriájára, amelyekhez így a rendszer többi része gyorsabban hozzáfér, mint a lassabb működésű winchesteren - mindez átlagosan 25 százalékos sebességnövekedést biztosít a programok elindításában.

6. Wildcharger: vezeték nélküli mobiltöltő

Forrás: [origo]

Unja, hogy folyton ki kell bogoznia telefontöltőjének drótját? A Wildcharger lehet a megoldás! A leginkább egy fémből készült húsvágó deszkára hasonlító eszköz egy olyan mobiltöltő, amire elég ráhelyezni a telefont, nincs szükség arra, hogy be is kelljen dugni a drótot a csatlakozóba.

Sajnos a megoldás még nem tökéletes: egyelőre csak Motorola RAZR készülékkel lehet használni, ráadásul nem elég megvásárolni a 60 dolláros (~10 ezer forintos) töltőlapot, még egy külön kivezetővel szerelt hátlapot is kell rendelni a telefonhoz 35 dollárért (~6 ezer forint). Bár hamarosan egyéb típusokhoz is árul majd a gyártó hátlapokat, ez a kütyü egyelőre nem győzött meg minket.

7. iRobot Looj: eresztisztító robot

Forrás: [origo]

Az amerikai vígjátékokból megtudhattuk, hogy a kertvárosi családi házban élők számára az egyik legnagyobb probléma kitiszítani az avart az ereszcsatornából. A filmvásznon egy ilyen művelet során általában azzal végződnek, hogy apuka a földbe csapódik létrájával együtt.

Az ehhez hasonló gondokat oldja meg a robotporszívóiról ismert iRobot cég új terméke, a Looj. Ez leginkább egy miniatűr harci járműre hasonlít, bár lánctalpai gumiból vannak, elején pedig egy forgó kefe található, ezzel söpri ki a leveleket és a többi szennyeződést. Ára 100 dollárnál, azaz durván 18 ezer forintnál kezdődik, és ingyen övtartót is adnak hozzá az egyszerű felcipeléshez.

8. ITC One: a luxus hifitorony

Forrás: [origo]

A helyszűkében szenvedő kütyümániások számára lehet jó választás a fenti képen látható batár doboz, amelyet igazából nem is lehet hifitoronynak hívni, mivel a high-end házimozi erősítőjén kívül egy Xbox 360 játékgépet, egy HD-DVD-olvasót, egy nagyfelbontású digitális videót, iPod-dokkoló és műholdas set top box is megtalálható benne.

A húszezer dolláros, azaz mintegy három és fél millió forintos kezdőárú dobozba felárért még egy Nintendo Wii-t vagy egyéb komponenseket is beszerelnek. Ezért az árért a luxus szórakoztatóközpont extra csendes működést, seregnyi csatlakozási lehetőséget kínál, vezérlése távirányítóval vagy az érintőképernyőn keresztül történhet.

9. Niveus Media Center: luxus-PC házimozizáshoz

Forrás: [origo]

Audiofil, kényes a szuper képminőségre, és túl drága a luxus-hifitorony? A 2008-as CES-en egy hasonló funkciójú, de olcsóbb eszközt is díjaztak, a Niveus Media Center - Denali Limited Edition "csupán" kétmillióba kerül forintra átszámítva.

Mit nyújt ezért cserébe ez a speciális PC? Kétmagos Intel processzort, négy gigabájt memóriát pakoltak bele, támogatja a full HD, vagyis 1080p-s (1920x1080 pixeles) képfelbontást, csúcsminőségű 7.1-es térhangzást, HD DVD-filmek lejátszását, másfél terabájtnyi helyet tévéműsorok digitális rögzítéséhez. Ez 150 órányi nagyfelbontású videó, vagy 4500 órányi tömörítetlen digitális zene raktározására elegendő.

A masina a Windows Vista Ultimate operációs rendszert futtatja, és négy darab tévétunert is szereltek bele, így tulajdonosa akár szimultán négy csatorna műsorát rögzítheti vele - vagy három felvétel mellett egy negyediket nézhet. Természetesen a csomagban vezeték nélküli egér, billentyűzet és távirányító is jár hozzá, tévé vagy monitor viszont nem.

10. Belkin TuneStudio: iPod-kompatibilis mixer

Forrás: [origo]

Első ránézésre nem könnyű eldönteni, mi is ez az eszköz: a Belkin TuneStudio egy olyan négysávos keverőpult, amellyel közvetlenül egy iPod memóriájába lehet menteni egy zenei mixet. Méreteit és tömegét tekintve a könnyen hordozható kategóriába tartozik, így a gyártó amatőr zenekaroknak is ajánlja, mivel egyszerűen lehet csatlakoztatni hozzá egyszerre legfeljebb három hangszert és egy mikrofont (összesen négy hangforrást). Mint az a képen is látható, mindegyik hangcsatornához háromsávos ekvalizer tartozik, és a termék honlapján lévő információk szerint a zenét, hangot az eszköz úgy optimalizája az iPodra, hogy az a lehető legjobban szóljon az Apple hordozható lejátszóján. Ára 250 dollár, vagyis durván 43 ezer forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről