Játsszon otthon Bamako-ralit!

Vágólapra másolva!
Városi busszal, tuningolt Bogárral, netán teherautóval száguldana a sivatagban? Unja a századik utcai gyorsulási versenyes játékot? Itt a lehetőség, bizonyítson aszfalt helyett a terepen: összegyűjtöttük azokat a játékokat, amelyek leginkább visszaadják a Bamako-rali hangulatát.
Vágólapra másolva!

1NSANE
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Sajnos válogatásunkból egy sor régi, ám annál jobb játékot - például a Screamer 4x4-et is - kihagytunk, mivel demójukat nem sikerült működésre bírni Windows XP alatt. Ezek között képez kivételt a 2001-es 1nsane, amely az iskolai géptermek favoritjának számító Terep 2-ből nőtte ki magát. A magyar Invictus cég off-road szimulátorának demója még a teljes verzió premierje előtt jelent meg, így nem egészen azonos a bolti verzióval. Fizikai szimulációja és törési modellje megjelenésekor nagy számnak számított, de még ma is elfogadhatónak mondható, bár az autók kissé természetellenesen horpadnak és törnek benne: egy platós terepjárót és egy átalakított Volkswagen Bogarat lehet nyúzni a játékban.

Bár alapból csak néhány versenymód került a demóba, szerencsére a multiplayer funkciót is tartalmazza a próbaverzió, így akár a haverokkal is lehet versenyezni vele. A többjátékos módot egyébként az ismerősök nélkül is érdemes kiválasztani, ha a játékos az idegesítő gépi riválisok nélkül akar egyet kacskaringózni mondjuk a török pálya homokján. Ráadásul egy mostani gépen már viszonylag nagy felbontásban is szépen elfut az 1nsane.

RIGS OF RODS
Forrás: [origo]
A játék letöltése

Netán a Hetes busznak vagy az IFA-soknak szurkol? Próbálja ki, hogyan bírják a strapát a városi járművek a sivatagban - erre a célra a teljesen ingyenes, amatőr fejlesztésű játék alkalmas: a Rigs of Rods. A francia Pierre-Michel Ricordel egyszemélyes projektjeként indult hobbiprogram köré komoly rajongói bázis nőtt, amelynek tagjai fáradhatatlanul készítik a szimulátorhoz az újabb és újabb modelleket.

Bár néhány autó is megtalálható benne, alapvetően a teherautók, buszok és más nagy járgányok kedvelőinek ajánljuk ezt a játékot, lehet benne konténert emelgetni, daruskocsival csomagot pakolni, de még hajót és repülőt volánja mögé is be lehet ülni. Az alapcsomag három pályát tartalmaz (a bamakós feelinget a Mount St. Helen pálya adja át leginkább). Egy kis segítség az induláshoz: a sofőrrel először mindig az Office feliratú épületbe kell bemenni, ott lehet kiválasztani a kívánt járgányt. A garázsban többek közt csuklós busz, óriási, sok kerekű Tatra teherautó, kamion, betonkeverő, tűzoltó, dakarra felkészített verseny-teherautó parkol, így jópár órányi elfoglaltságot nyújt a játékosnak. Innen további járműveket lehet letölteni a Rigs of Rod-hoz.

Sajnos a játék gépigénye kissé magas, mivel még nem optimalizálták eléggé, de lebutított grafikával gyengébb PC-n is elindul. A konfiguráló szoftverében multiplayer módot is találtunk, ezt azonban nem tudtuk működésre bírni, a játékszerverekhez való csatlakozás után mindig lefagyott. Ha Önnek sikerült a neten játszania a programmal, ossza meg velünk kommentben!

TEST DRIVE OFF ROAD 3
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Test Drive-széria mellékágaként kilenc évvel ezelőtt jelent meg az Off-road alcímű változat harmadik része. Stílusa a játéktermi automatákat idézi, terepjárókkal kell száguldani benne, gyakorlatilag folyamatos padlógázzal. Mai szemmel grafikája már nem a legpengébb, cserébe viszont nagyon egyszerű az irányítás, hatalmasakat lehet ugratni, és még egy irodai gépen is elindul. Harminc szabad perc eltöltéséhez elegendő.

RALLY TROPHY
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Sajnos a Rally Trophy demójában pont csak az orosz pálya található, pedig a teljes verzióban a Bamakóhoz látványvilágában közelebb álló kenyai versenypályán is lehet száguldani. A nem teljesen "bamakós" környezetért némileg kárpótlást nyújt, hogy egy Mini Morrisszal lehet sederni benne, fizikai szimulációja hét évvel ezelőtti megjelenése ellenére egész jó, gépigénye normális, és a versenyautók is elég élethűen törnek benne.

UAZ RACING 4x4

Az orosz 1C Publishing új játékában a legendás orosz terepjáró-márka típusait lehet vezetni a régi UAZ-452-es mikrobusztól kezdve a nemrég bemutatott SUV-szerű UAZ Patriot modellig. Sajnos demót - egyelőre - nem adtak ki a programból, így csak videóval szolgálhatunk belőle.

Az UAZ Racing 4x4 egy igazi off-road-szimulátor, a Bamako-ralihoz pedig voltaképp csak annyiban kapcsolódik, hogy a versenyen is képviselteti magát az egyik csapat a márkát. Bár a fejlesztők szerint a játék gépigénye elég alacsony, izmosabb PC-n érdemes próbálkozni ezzel a játékkal, grafikáját lebutítva ugyanis sokat veszít vonzerejéből - a videón látható minőségű látványhoz komoly konfiguráció szükséges.

Kipróbáltuk, a játékban számtalan fajta feladat érhető el. Az egyik pályán például minél jobb köridőt kell futni, a másikon kapukat kell megkeresni, sokszor extrém terepviszonyok között: gyakran csak sokadik nekifutásra sikerül feljutni egy saras emelkedőre, máskor viszont elég egy óvatlan kormánymozdulat, vagy egy eltúlzott gázfröccs - és az autó már zuhan is a szakadékba.

A környezet kivitelezése szép, gyorsabb gépeken még a felhők árnyéka is látható, az autók pedig gyorsan amortizálódnak az óvatlan sofőrök kezei alatt - bár az kissé irrális, hogy a húsz méteres zuhanást miként élik túl pár karcolással és egy kitört ablakkal. Noha a motorhangjaival nem sikerült megbarátkoznunk, ennek ellenére az UAZ Racing 4x4 egy jó játék, és ha minden igaz, a jövő héttől a hazai boltok polcaira is felkerül kétezer forint körüli áron.