A svédek perelik a legnagyobb kalózszájtot

Vágólapra másolva!
A svéd állam pert indít a világ legnépszerűbb torrentoldala, The Pirate Bay ellen, amelyet ugyan svédek üzemeltetnek, de szerverei a világban szétszórva találhatók.
Vágólapra másolva!

A vád alapját a szerzői jog megsértése szolgáltatja, és a svéd állam lépésével a hanglemezkiadók és a filmstúdiók szövegségének, az (IFPI illetve MPAA) régi álma válik valóra - adta hírül a Reuters. A fájlcserélő-keresőoldalt azonban nem lesz olyan egyszerű bezárni, mint amilyennek tűnik, a The Pirate Bay ugyanis nem tárol semmilyen tartalmat, és a fájlcsere sem rajta keresztül zajlik, "csupán" megosztott állományokat lehet keresni rajta, és szerverei is Svédországon kívül találhatók.

A vád szerint bűnrészesek

A svéd államot képviselő Hakan Roswall szerint ennek ellenére a szájt tevékenysége kimeríti a szerzői jog megsértésére irányuló bűnrészesség és összeesküvés tényállását. "Ez nem egyszerűen egy kereső, hanem aktív részese a szerzői jog védelme alatt álló tartalmak megosztásának" - nyilatkozta az ügyész a Reutersnek.

A The Pirate Bay szóvivője, Peter Sunde viszont úgy véli, egyszerűen nincs jogi alapja az ellenük irányuló támadásnak, és még ha el is ítélnék őket a perben, akkor sem állítanák le az oldalt. Erre már csak azért sincs lehetőségük, mert Sunde szerint sem ő, sem társai, Gottfrid Svartholm és a thepiratebay.org domaint birtokló Fredrik Neij nem tudja, mely országokban üzemelnek a szájt szerverei.

A hirdetőket bukhatják

A kalózszájt szervereit 2006-ban egyszer már lefoglalták, az oldal azóta üzemel több országban szétszórt infrastruktúrával, és még Roswall ügyész is elismerte, hogy egyetlen ország erőfeszítése kevés a fájlcserélő leállításához. A január 31-én benyújtásra kerülő pert részben a két évvel ezelőtti akció során lefoglalt bizonyítékokra alapozzák.

A The Pirate Bay a világ egyik leglátogatottabb weboldala: 2,5 millió regisztrált felhasználója van, és nagyjából ugyanennyien látogatják nap mint nap. A legfrissebb felmérések szerint az üzemeltetőknek otthont adó Svédországban nagyjából 600 ezren torrenteznek, és ez a szám idén eléri a 800 ezret. Az oldaét üzemeltető trió nem kér pénzt a felhasználóktól, egyedül a szájton futtatott hirdetésekből és adományokból tesz szert bevételre. Peter Sunde szerint ha elítélik őket, maximum a hirdetőik gondolják meg, hogy elmenjenek-e onnan.