Eltemetik a Netscape böngészőt

Vágólapra másolva!
Az első széles körben elterjedt browser már jó ideje nem más, csupán egy átcímkézett Firefox, most azonban a márkanevet birtokló AOL bejelentette, februártól megszünteti a Netscape mindennemű terméktámogatását, a cég a Mozilla Alapítvány böngészőjét ajánlja a felhasználóknak.
Vágólapra másolva!

Ezzel a lépéssel a kilencvenes években még legnépszerűbb böngészőnek számító Netscape végérvényesen is márkanévvé vált, melyet az AOL kezdőlapnak szánt általános webportálja visel. A hírt a Netscape blogján publikálta pénteken a társaság egyik vezetője, Tom Drapeau: bejegyzése szerint 2008 február 1-jétől a cég megszünteti a böngésző terméktámogatását, ezt követően már biztonsági javításokat sem adnak ki többé a browser egyik verziójához sem.

A Netscape-csapat gyakorlatilag hirdetésekkel szponzorált webes szolgálatások nyújtására állt át, így nem volt olyan méretű pénzügyi hátterük, amelyre az Internet Explorerrel való versengéshez elegendő lenne, ezért átadják a stafétabotot a Mozilla Firefox-nak - Drapeau a blogon ezt az alternatív böngészőt ajánlja a jelenlegi netscape-es tábornak.

Már csak átcímkézett Firefoxot gyártottak

A vezető bevallása szerint az AOL részlegeként is jelentős időt és energiát fektettek az a jobb napokat is megélt Netscape Navigator újjáélesztésébe, ám próbálkozásaik nem jártak sikerrel, nem tudtak lefaragni a piacvezető Microsoft Internet Explorerrel szemben fennálló tekintélyes hátrányból. Azt egyébként maga Drapeau is beismeri, hogy a közelmúltban már csak maroknyi fejlesztő dolgozott a böngészőn, munkájuk pedig csupán abból állt, hogy megfelelő skinek és ikonok, valamint kiegészítők segítségével Netscape-es kinézetű verziót tákoljanak a Mozilla Firefoxból - ilyen egyébként az októberben kiadott 9-es változat is.

Forrás: [origo]
Így festett a 9.0-s Netscape

A kilencvenes évek királya

0.9-es verziójának 1994 októberi premierje idején a szoftvert még Mosaic Netscape-nek hívták, mivel készítésében között az első webbrowser, a Mosaic fejlesztői is működtek közre. Novemberben azonban a utóbbi böngésző mögött álló NCSA-val való védjegy-vitákat elkerülendő, Netscape Navigatorra változtatták az alkalmazás nevét. Megjelenésekor otthoni felhasználók, diákok, oktatási intézmények és nonprofit szervezetek ingyen használhatták a böngészőt, ám a vállalkozások 40 dollárért licencelhették példányát - bár nagy tételű vásárlás esetén engedményt kaphattak az árból. A rivális Microsoft Internet Explorer csak 1995 nyarán debütált, amikorra a netezők durván 80-85 százaléka már Netscape-et használ - ez tekinthető a böngésző-háború kezdetének.

Lemosták a pályáról

Mint a Wikipedia Commonsról átvett ábrán is látszik, a Netscape a kilencvenes évek közepe tájékán érte aranykorát, míg napjainkban statisztikák szerint nagyjából a netezők 0,6 százaléka böngészi vele a netet (szemben az Internet Explorer 77,35, valamint a Firefox 16,1 százalékos részesedésével).

Forrás: Wikipedia Commons
A böngészők részesedésének aránya

A hazai felhasználók többsége számára az 1998-ban 4.8-as verziója lehet ismerős, a hazai internetboom kezdetén a legtöbben ezt használták felváltva a 4-es Internet Explorerrel - ebben az időpontban a két browser részesedését tekintve is fej-fej mellett haladt. Ebben az évben az amerikai AOL internetszolgáltató-óriáscég 4,2 milliárd dollárért felvásárolta a Netscape-et, az akvizíciót követően azonban a browser fejlesztése háttérbe szorult, míg végül az 5-ös és 6-os IE-vel a Microsoft terméke lesöpörte a pályáról ellenfelét.

Ugyanakkor apró részeiben a Netscape tovább él majd, hiszen a Firefox böngészőt is ennek a szoftvernek az alapjaira építette a Mozilla Alapítvány, melynek életre keltésében a vállalat tevékenyen közreműködött. Az alapítvány 1998 óta működik, eredetileg a végül meg sem jelent 5-ös Netscape fejlesztésének koordinálására hozták létre, és a 6-os verziószám óta a Mozilla szoftvermotorja ketyeg a Netscape-ben.