YouTube-csatornát nyitott a brit királyi ház

Vágólapra másolva!
Hivatalos csatornát nyitott a brit királyi ház a világ egyik legnépszerűbb videomegosztó portálján, a YouTube-on.
Vágólapra másolva!

A korszerű technika iránt hagyományosan érdeklődő, 81 éves II. Erzsébet királynő - aki a II. világháború idején, még hercegnőnként autószerelői képesítést szerzett és a brit hadsereg teherautóit javította - éppen ötven évvel azután hódította meg ezt az új médiumot, hogy hagyományos karácsonyi beszédét először közvetítette a BBC televízió.

Az udvar YouTube-csatornájára fel fog kerülni a karácsony első napján esedékes idei uralkodói üzenet is. A csatornán mindemellett korábban nem, vagy csak ritkán látott felvételek is láthatók a királynő és a királyi család életének különböző epizódjairól. Felkerült például egy eddig soha nem publikált némafilm-részlet az uralkodó édesanyjának, Erzsébet anyakirálynénak 1923-as esküvőjéről, valamint egy amatőr felvétel a VI. György királyt - a királynő 1952-ben elhunyt édesapját - gyászoló tömegről.

A brit királyi család eddig sem idegenkedett az internettől: az udvarnak már 1997 óta saját honlapja van, amely a www.royal.gov.uk címen kereshető fel. Az idős uralkodó személyesen sem zárkózik el a modern kor vívmányaitól. Elsőoldalas újságcikkek adták annak idején az alattvalók tudomására, amikor a királynő 2003-ban elküldte első sms-ét unokájának, Harry hercegnek, két évre rá pedig megvásárolta első iPodját, amely hírek szerint "komoly benyomást" tett rá.

II. Erzsébet királynő karácsonyi beszédét először 1957-ben sugározta a BBC tévé. Az akkor 31 éves uralkodó az ötven évvel ezelőtti televíziós közvetítésben kifejezte reményét, hogy "ez az új médium személyesebbé és közvetlenebbé teszi karácsonyi üzenetemet". Hozzátette: az, hogy "néhányan Önök közül ma láthatnak is engem, csak egy újabb példája a körülöttünk zajló változások gyorsaságának..."