Nehéz az élet a Google-mobillal

Vágólapra másolva!
Bosszantó hibák, a minőségbiztosítás és a dokumentáció hiánya nehezíti meg az első fejlesztők munkáját, akik nekiálltak szoftvert írni a Google mobilos operációs rendszerére.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat múlt hónapban, az Android névre keresztelt mobil platform bejelentése után nem sokkal a fejlesztők rendelkezésére bocsátotta annak szoftveres fejlesztőkészletét (SDK), sőt, pályázatot is kiírt a legjobb szoftverek megalkotóinak. Az Ars Technika beszámolója szerint viszont a mobilos iparág megreformálásának ígéretét hordozó egységes, nyílt forráskódú operációs rendszer egyelőre közel sem fenékig tejfel.

A programozóknak jelenleg egy szervezési probléma okozza a gondot: hiába jelentik ugyanis a Google-nak, ha hibát találnak az Androidban, az anyacég felől nem kapnak visszajelzést arról, és nem is vehetik biztosra, hogy ennek javítására sor kerül. Ezt a hiányosságot az internetes vállalat egyik mobilos fejlesztője is elismerte.

A programozók egyelőre az Android grafikus felületét sem tartják elég kezesnek: bár minden olyan funkciót beleépítettek, amely látványos mobilos alkalmazások létrehozását teszi lehetővé, az első tapasztalatok szerint nehéz vele ezt elérni. Az Ars Technika értékelése miatt még az is sok problémához vezethet, hogy az Androidnak nem csak egy mobiltípuson kell majd jól teljesítenie, hanem egész sor telefonon futtatható lesz majd. Egészében viszont ígéretes rendszernek tartják a Google szoftverét, amelynek azonban ki kell nőnie gyermekbetegségeit, az első androidos mobil megjelenését pedig legkorábban egy év múlva várják.