Hogyan ne rontsa el ajándék kütyüjét

Vágólapra másolva!
Kell-e 16 órán át tölteni a vadonatúj mobilt? Miért nem navigál az ajándék GPS? Be szabad-e egyből kapcsolni a kocsiból felhozott LCD-tévét? Hitek és tévhitek az elektronikai eszközökről - szakértőket faggattunk arról, hogyan kell helyesen beüzemelni a karácsonyra kapott ajándékot, és néhány egyszerű tanáccsal szolgálunk a frissen kapott kütyük használatához.
Vágólapra másolva!

Meg kell-e várni, hogy a hideg kocsiból felhozott PC, monitor, vagy más elektronikai eszköz felvegye a szoba hőmérsékletét?
- Ha hideg kocsiból vesszük ki a készülékeket (pl. PC, monitor, TV, DVD-lejátszó stb.), érdemes 2-3 órát várni az üzembe helyezés előtt. A nagy hőmérsékletkülönbség miatt ugyanis páralecsapódás jöhet létre a készüléken belül, amely akár tönkre is teheti azt - ennek az esélye a kinti hőmérséklettől is függ.

Szükséges-e 16 órán át tölteni az új mobiltelefont? Előtte le kell meríteni?
- Több helyen is érdeklődtünk, a válaszok eltérőek: van, aki szerint igen, míg egy másik szakértő szerint manapság az új mobiltelefonok már eleve formázott, feltöltött akkumulátorral kerülnek a boltok polcaira, így nincs szükség az első használatkor extra feltöltésre vagy kisütésre. Ezt látszik igazolni az is, hogy töviről-hegyire átolvastuk egy új Nokia és egy Sony Ericsson készülék használati utasítását, és egyikben sem szerepelt erre utaló szöveg.

Az új telefonomban nem látom a régi számaimat, vagy nem mindegyiket találom. Mit csináljak?
- Valószínűleg nem csak a SIM-kártyára, hanem a régi mobil memóriájába is mentett le számokat, ezeket kell valahogy előbányászni, amire több fajta megoldás is szóba jöhet: például másolja át a kártyáról az új telefon memóriájába a számokat. Ezt követően rakja vissza azt a régi készülékbe, törölje le a SIM-en lévő kontaktokat, másolja a helyükre a hiányzókat, majd ha végzett, rakja át a kártyát az új készülékbe.

Szerencsés esetben a régi és az új készülék is rendelkezik infravörös porttal vagy Bluetoothszal, ezeken keresztül is átküldheti a számokat egyik mobilról a másikra - ehhez csupán kölcsön kell kérnie egy második SIM-kártyát valakitől, hogy mindkét telefont be tudja kapcsolni.

Egy harmadik megoldás jöhet szóba akkor, ha PC-hez tudja csatlakoztatni mindkét készüléket kábelen, illetve infravörös vagy Bluetooth-kapcsolaton át. Ilyenkor fel kell telepíteni a készülék ingyenes kliensprogramját, lementeni azt a merevlemezre, majd az új készüléket csatlakoztatva rátölteni azt a számítógépről. Ez a megoldás leginkább akkor működik, ha a régi és az új mobil azonos gyártótól származik.

Forrás: Bluetooth.com



Ki kell-e kapcsolni a Bluetootht? Mi történhet, ha bekapcsolva hagyom, és mindenki "láthatja" a készülékemet?
- Alapesetben érdemes kikapcsolni, ha nem akar semmilyen eszközhöz - például headsethez, másik telefonhoz, PC-hez vagy kihangosítóhoz - vezeték nélkül kapcsolódni, csak feleslegesen meríti az akkumulátort. A Bluetootht érdemes "rejtett módban" használni, így ugyanis elkerülhető, hogy más, ráérős felhasználók üzenetet küldjenek rá (ezt a játékot egyébként bluejacking-nek hívják), sőt, az egyik fővárosi villamos vonalán bizonyos megállóban reklámokat is küldenek a Bluetootht "felfedezhető" módban működtető telefonokra. Mindez nem veszélyes, de idegesítő lehet.

Tényleg jót tesz-e, ha a hálózatról használt laptopból kivesszük az akkumulátort?
-
Az, hogy az asztali PC-től eltérően a noteszgépben egy akkumulátor is van, rendkívül praktikus lehet olyan fontos feladatoknál, mint például egy szakdolgozat megírása. Az akku ugyanis gyakorlatilag szünetmentes tápegységként működik, így egy rövidebb áramkimaradás esetén sem fog újraindulni a gép, a begépelt adatok sem vesznek el.

Ugyanakkor ha valaki kizárólag otthon, az íróasztalon használja a laptopját, és nem végez a fent említetthez hasonló munkát, annak érdemes eltennie az akkumulátort, a folyamatos töltés ugyanis hosszú távon nem tesz jót az alkatrésznek. Viszont ha valaki hetente két-három alkalommal legalább másfél órán át konnektortól távol használja noteszgépét, az már elegendő az akku fitten tartásához.

A manapság kapható noteszgépek 99,9 százalékát lítium-ion akkumulátorral szállítják, ezt a típust feltöltve ajánlatos raktározni, hogy ne károsodjon: ha 3-6 hónap alatt 30 százalék körülit veszít töltöttségéből, az még normálisnak tekinthető, félévente érdemes újból feltölteni őket. Mint megtudtuk, ezeket a lítium-akkukat nem érdemes mindig teljesen nullára meríteni, kímélése végett ha az operációs rendszer jelzi, hogy a telep lemerült, érdemes rádugni a töltőre.

Forrás: Red Dot
Forrás: Red Dot

A frissen kapott GPS/PNA nem találja a műholdakat, így nem navigál, mi a teendő?
- Minden GPS vevőnél kétféle indítási módot különböztetünk meg. Az ún. hidegindítás azt jelenti, hogy a gépet teljesen kikapcsolt, feszültségmentes állapotából kapcsoljuk be. Ebben az esetben a navigációs eszközöknek szüksége van nagyjából 10-15 percre, mire megtalálja a műholdakat, és működőképes lesz. Természetesen a GPS csupán kültéren használható, lakáson belül nem működik, az indításkor célszerű olyan helyet keresni, ahol nem gátolják a rálátást például szorosan egymás mellett lévő házak. Jó hírünk is van: a következő alkalommal már nem kell majd ennyit várakozni a navigáció indulásáig.

Digitális fényképezőt/kamerát kaptam ajándékba. Hogyan kezdjem használni az akkumulátorokat?
- Két lehetőség van: ha AA (ceruza) méretű elemről vagy (nikkel-fémhidrid, NiMH) típusú akkumulátort használ az eszköz, ezeket az első két alkalommal valóban hosszan, a már említett 16 órán át érdemes tölteni, és teljesen le kell meríteni. A teljes lemerítést időnként érdemes megismételni karbantartás céljából.

Számos kompakt és ultrakompakt digitális fényképezőgéphez, illetve a videokamerákhoz is egyedi, vagy termékcsaládonként azonos fajta lítium-ion akkumulátort mellékelnek. Ez utóbbiak nem igénylik a fent felvázolt eljárást.

Tényleg beleéghet a kép az új plazma/lcd-tévébe?
- A plazmatelevízióknál előfordulhat, hogy az állandóan nézett csatorna logója ott marad a képernyőn. Ez normál televízió és DVD-nézési szokásoknál nem fenyegeti a felhasználót, csak akkor, ha valaki több hónapig, vagy évig mindig ugyanazt a csatornát nézi. LCD-készülékek esetében ez az eset nem szokott előfordulni.

Windows XP van az új PC-men, és nem játssza a DVD-ket, mit csináljak?
- Ez azért van, mert az XP alapból nem tartalmazza azt a modult, ami a DVD-filmek lejátszásához szükséges. Ha szán rá egy kis pénzt, megveheti hozzá valamelyik ismert lejátszóprogramot (pl. PowerDVD, WinDVD). Ha nem kíván erre külön költeni, ajánljuk figyelmébe az ingyenes VLC Player-t. A Windows XP Media Center nevű, kizárólag számítógéppel együtt árusított verziója, illetve a Windows Vista alapból képes lejátszani a DVD-filmeket (és persze az Apple Mac OS X is).

Windows Vista fut az új gépemen, erre már nem kell vírusirtó?
-
Bár az idén megjelent új Windows sok biztonsági újítást tartalmaz, még mindig ajánlatos vírusirtó programot telepíteni rá. A fizetős védelmi szoftverek próbaverziói mellett a Szoftverbázison találhat egy rakás ingyenes víruskeresőt is, utóbbiak közül az AVG-t és az Avast!-ot érdemes kipróbálni.

IPodot kaptam ajándékba, nem tudom feltölteni rá a zenéket. Mit tegyek?
- Az újabb iPodokat csak az iTunes szoftverrel lehet zenével feltölteni, ami Windows alá is elérhető. A szoftver megtalálható az iPodhoz járó CD-n, illetve ingyenesen letölthető az Apple oldaláról is. A program telepítése után először ebbe kell beimportálni a zenéket, majd az iPod csatlakoztatása után a kliensen belül megadni, hogy mely zenéket szeretnénk a hordozható lejátszón is látni. Érdemes figyelni arra, hogy a kisebb iPodok csak lejátszási listákat tudnak szinkronizálni, ilyenekhez célszerű összerakni egy listát és azt módosítani, ha cserélni akarjuk a készüléken lévő zenéket.

Forrás: [origo]

Itt az új MacBook/iMac, hogyan tudom kivenni belőle a CD-t?
- Több megoldás is van a problémára: ha nem fenti képen is látható, az újabb gépekhez mellékelt Apple Keyboard-ot használja, billentyűzettel a legegyszerűbb az F12 billentyű nyomva tartása, ekkor a képernyőn felvillan a CD kiadása jel, és hamarosan kidobja a gép a lemezt. A Ctrl billentyűt nyomva tartva az asztalon megjelenő CD ikonra kattintva a felbukkan a kontextus menü, innen úgyszintén válaszható Eject, azaz kiadás parancs. Ennek van gyorsbillentyűje is: Alma+E. Az Apple legújabb lapos klaviatúráján már külön gomb szolgál erre az F12 mellett.

Macet kaptam, hogy tudok ezen MSN-ezni?
- A Mac OS X-hez járó iChat program csak némi trükközéssel hajlandó kezelni a hazánkban legnépszerűbbnek számító Windows Live Messengert (régebbi nevén MSN Messenger-t). Szerencsére ingyenesen elérhető az Adium nevű kliens, amellyel egyszerre lehet bejelentkezni az ICQ, Google Talk, MSN, Jabber és AOL Instant Messenger szolgáltatásokba. A szoftver felülete azonos logika szerint épül fel, mint az Live Messenger, az átszokás gyakorlatilag másodpercekbe kerül.

Macet kaptam, Windowst szeretnék rá. Lehet?
- Az összes most kapható Macintosh az OS X 10.5 Leopard operációs rendszerrel érkezik, aminek része a Boot Camp szoftvercsomag. Ennek segítségével egyszerűen lehet Windowst telepíteni a gépre. A magyar Apple honlapon ugyan még az előző, külön telepítendő, verzióról írnak, azonban a telepítési leírás a Leopard-tulajdonosok számára is hasznos lehet. Megfontolandó alternatíva a Paralells Desktop nevű szoftver beszerzése is, amelynek segítségével ablakban futtathatnak a felhasználók Windowst vagy különböző Linuxokat.

A cikkben szereplő válaszok kidolgozásában a Media Markt, az Extreme Digital, a Fotomarket, a Pannon és a Notebook.hu szakértői segédkeztek nekünk.