Ön is szerepelhet karácsonyi képeslapon

Vágólapra másolva!
A hagyományos képeslap már úgysem ér oda, viszont a webről is lehet pár kattintással sokkal látványosabb, akár saját magát egy rövidfilm főszereplőjeként felvonultató virtuális képeslapot is küldhet a rokonoknak, ismerősöknek. Összegyűjtöttünk párat a legjobb karácsonyi üzenetküldőkből.
Vágólapra másolva!

A válogatásban szereplő oldalak legtöbbje amerikai, ezért az ottani ünnepi motívumokat vonultatja fel, és angol nyelvű üzeneteket és poénokat tartalmaz, de mi most azokat válogattok ki közülük, amelyek nyelvtudás nélkül is érthetőek vagy viccesek, és ingyen felhasználhatók.

Táncoló manók

Az amerikai mikulás nem Szent Miklós napján, hanem karácsonykor osztja szét az ajándékokat, és nem krampuszok, hanem manók (eredetiben elfek) segítik. Az Elfyourself.com-on az ember ilyen táncoló lények bőrébe bújhat, mégpedig úgy, hogy a JPEG formátumú fényképét - és három másik barátja arcképét, merthogy a mesebeli tánckar négy fős - pár kattintással feltölti a szájtra.

Forrás: [origo]
Manóvá válhat az Elfyourself.com-on

A fotó feltöltése után addig kell húzigálni és forgatni a portrét a kivágott sablon alatt, amíg az arc és a száj megfelelő helyre kerül. A száj pontos illesztésére azért van szükség, mert az USA-ból egy ingyenes telefonhívással üdvözlőszöveget is fel lehet mondani az animációhoz, enélkül "csak" egy vicces kis táncot adnak elő a manók. A kész alkotást ezután meg lehet nézni a Preview opcióval, a Copy Your Elf gomb megnyomásával pedig annak weblinkjét kérhetjük el a szájtról, amelyet e-mailben, chatben továbbíthatunk a címzettnek.

Gizmoz-mikulás

Megfelelő ünnepi hangulatba ringathatjuk magunkat a Techbázison pár hete bemutatott Gizmoz oldalon keresztül is, ahol szintén az ünnep szereplőinek bőrébe bújhatunk. A regisztráció után igénybe vehető szájton ugyanis megjelentek az ünnephez illő Mikulás, manó és angyalka-kosztümök is, amelyekbe belebújtathatjuk az itt megalkotott 3D-s figuránkat.

Forrás: [origo]
Mikulás lehet a Gizmoz.com-on

A szájtra szintén portrét kell feltölteni, amelyhez öltözéket és a hátteret lehet választani, a Gizmoz szoftvere pedig ennek alapján készít egy térhatású, karikatúra-szerű modellt. Az oldalon az előre rögzített szövegek mellett saját üdvözlést is felmondhatunk a figurához egy mikrofon segítségével.

A profik Jibjabet használnak

Az Elfoyourself táncoló manóihoz hasonló szereplési lehetőséget kínálnak a Jibjab.com "Starring you" kategóriába sorolt képeslapjai is. Az oldalt a lista szereplői közül a messze a legprofibb felülettel látták el: igaz nem kínál automata felismerést, de apró pontocskák segítségével precízen körbe lehet vágni az elálló füleket, vagy a kilógó copfokat, emellett a kép elforgatható, nagyítható és kicsinyíthető. Ez az oldal akkor sem finnyázik, ha a háttér nem homogén, hanem tarka, ráadásul a már elkészült fejeket kategóriákba (pl. rokon, barát, kolléga) lehet sorolni, s egy későbbi üzenethez egyetlen kattintással fel lehet használni. A lényeg, hogy az alany pont szembe nézzen a kamerával a fotón.

Forrás: [origo]
Berakhatja a fejét a Jibjab kisfilmjeibe

Sajnos nem mindegyik képeslapot lehet ingyen elküldeni - próbánk alkalmával csak a Hannuka és a karácsony alkalmával küldhetők szerepeltek csak a Free kategóriában. Emellett az ismerősök arcképét tartalmazó képes üzenetek elküldéséhez regisztrálni is kell a szájtra, amelyhez 50 ingyenes kreditet is adnak - ez pont egy-két darab fizetős üzenet elküldésére elegendő. Profi kidolgozású, nagyon vicces animációk, klassz zenével, sajnos saját hang rögzítése itt nem lehetséges, de mindenképp megér egy próbát - a gyors feldolgozás érdekében elegendő 300x300 pixel körüli felbontású JPG vagy PNG formátumú képfájlt feltölteni.

Ötletes flashes képeslapok

A hagyományos, képes-zenés karácsonyi e-cardoknál jóval viccesebbek a flashes, animált köszöntések, amelyek némelyike ráadásul interaktív is, vagyis a címzett maga játszadozhat velük egy kicsit. A papír-alapú képeslapok mellett az amerikai Hallmark az ilyen virtuális küldemények terén is elég jó választékot biztosít az ünnepekre, amelyeket a Hallmark.com-on történő regisztráció után lehet saját üzenettel megírni, és elküldeni.

Forrás: [origo]
Vicces képeslapok a Hallmarknál


A szintén az amerikai kultúrkörhöz kötődő szöveges üdvözlések közül ki-ki kedvére válogathat, mi azonban kiválasztottuk néhány kedvencünket, amelyeket az idegen nyelvet nem beszélő címzett is értékelni fog (és ingyenesek).

  • A Snowman Band nevű e-cardon egy hóemberekből álló együttes játssza a kép alján kiválasztott karácsonyi zenét, amelyet az ember kedvére remixelhet az egyes hangszerek ki- és bekapcsolgatásával (ehhez a képeslap alján található ikonokat kell nyomkodni).
  • Hasonló műfajban utazik a Santa Groove nevű lap is, amelyen a télapót táncoltathatjuk meg az általunk kiválasztott műfajú zenére. Az öreg szakállas rock, jazz vagy akár country-dallamokra is más-másfajta bugizásba kezd, ha az egérpointert az egyes műfajokat jelölő csillagok fölé visszük.
  • A 12 sounds of Christmas a karácsonyhoz kötődő hangulatokat jeleníti meg hangok formájában, amelyeket a számokkal díszített karácsonyfadíszekre kattintva lehet lejátszani. A képeslapon a Hallmark nyúlról és egérről (?) mintázott karikatúra-figurái szerepelnek.
  • Sokunk kedvenc gyerekkori szórakozása volt, hogy hópelyheket próbáljon meg elkapni a nyelvével (hiába figyelmeztettek minket a szüleink folyvást a dolog légszennyezésből adódó egészségügyi kockázatára). Ezt játszhatjuk újra a Catch Snowflakes című játékban, amelyben arra is ügyelni kell, hogy ugrással térjünk ki hógolyók elől.

Képeslap helyett videók

A YouTube videomegosztón is készültek az ünnepre: a szájton külön oldalon összegyűjtve találjuk meg a karácsonyi témájú klipeket, amelyek legtöbbje változatos technikával készült animáció. A poénos vagy kifejezetten művészi darabok mellett zenés-táncos klipek is megtalálhatók itt, és a bejelentkezés vagy regisztráció után képeslap formájában, saját üzenettel kiegészítve is el lehet küldeni ezeket az ismerősöknek.

Az oldalon nem csak a szerkesztők által összeállított választékból lehet e-cardot készíteni, hanem bármelyik, a YouTube-on megtalálható videóból, vagy az ünnepi lapon keresztül feltöltött saját felvételből.

Üzenet a Google Maps betűivel

Igaz, nem kimondottan ünnepi üdvözlet, de küldhetünk karácsonyi köszöntést a Google Maps műholdképeivel is. A GeoGreeting készítői ugyanis megkeresték azokat a felvételeket, amelyeken a latin abc valamely betűjének megfeleltethető objektum - jellemzően érdekes alaprajzú épület - található.

Forrás: [origo]
Nem mindennapi üzenet a Geogreetingsről

A szájt ezekből rakja össze a címzettnek az alsó mezőbe beírt üzenetet, sajnos azonban csak "Boldog Karacsonyt" lehet vele kívánni, mivel az ékezetes betűkre nem koncentráltak az angol anyanyelvű fejlesztők.

Köszöntés minden nyelven

Ha külföldi ismerősnek küldönk ünnepi köszöntést, akkor hasznos lehet az alábbi honlap, amelyen igen egyszerű formában ugyan, de táblázatokban összegyűjtve találjuk meg a világ számos nyelvének ünnepi jókívánságait. Igaz, célszerű elküldés előtt valamilyen más forrásból is ellenőrizni a szöveget, mivel a magyar nyelvű változat végéről például hiányoznak a felkiáltójelek. Ám a gyűjtemény még így is figyelemre méltó, hiszen az angol, német vagy olasz köszöntés mellett az európai nyelvek közül is szerepelnek benne olyan különlegességek, mint a fríz vagy az okszitán.