Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom nem csak a mobilinternet-rendszerének fejlesztésével van elfoglalva, hanem - friss bejelentése alapján - hamarosan vezetékes hálózata is magasabb sebességre kapcsol.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a hazánkban az MT hálózatán keresztül lesz elérhető az első kereskedelmi HDTV-adás, amely nagyságrendekkel jobb kép- és hangminőséget biztosítani majd az otthoni tv-készlékeken. A 2007 nyarán kísérleti jelleggel elindított VDSL2+-technológia jelenleg a budapesti 11. kerület egyes részein érhető el. A VDSL2+ hasonló előrelépés a vezetékes megoldások területén, mint a HDPA a mobiliparágban: az új technológia 25 Mbit/sec letöltési sebességet tesz lehetővé a felhasználók számára. A technológia ellenben adós a magas feltöltési rátávál - 1,5 Mbit/sec. Az Egyesült Államokban már népszerű sugárzási technológia a hírek szerint tavasztól a UPC rendszerén is elérhető lesz kísérleti jelleggel.

Az új, optikai hálózaton alapuló technológiának köszönhetően a fejlesztési területen az elérhető internetes sávszélesség a jelenlegi többszörösére nő (min. 25Mb/s), így a jövőben a T-Com ügyfelei gyorsabban internetezhetnek majd. A fejlesztést követően a már jelenleg is elérhető internet, telefon és T-Home TV (IPTV) mellett lehetőség nyílik olyan újdonságok bevezetésére is, mint a mobiltelefonok világából ismerős videotelefon vagy a nagyfelbontású HDTV-adás.

A HD TV nagyfelbontású, digitális adást kínáló szolgáltatás, mely a hagyományosnál lényegesen jobb, élvezhetőbb képminőséget biztosít további kényelmi funkciók mellett. Az T-Home TV segítségével például a Pekingi Olimpia idején nappal nézhetjük az időeltolódás miatt éjszaka közvetített sporteseményeket, és az arra alkalmas HDTV-készülék segítségével nagy felbontásban is élvezhetőek lesznek a közvetítések. A tervek szerint az új szolgáltatások bevezetésére 2008-ban kerülhet sor.

A próbahálózat kiépítésért jelenleg a svéd Ericsson felel - az ő megoldásaikkal működik a T-Mobile 3G- / HSDPA-hálózata is. Az ügyfelek egy Sony BRAVIA HDTV-n keresztül próbálhatják ki az első HD-csatornákat, valamint az IP-telefon-szolgáltatást. A sikeres projektet követően a Magyar Telekom több budapesti kerületben folytatja az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését.