A mobilinternet is megosztható routerrel

Vágólapra másolva!
A növekvő mobilinternet-sávszélességgel párhuzamosan a vezetékes ADSL-ek világából jól ismert eszközök egyre másra ütik fel a fejüket a telefonok terén is. A CradlePoint PHS300 készülékkel például wifi-kapcsolaton keresztül meg tudjuk osztani mobilinternet-előfizetésünket másokkal.
Vágólapra másolva!

A laptopok esetében kezdetben megjelentek a külső eszközök számára kifejlesztett PCMCIA-slot-ba való kártyák, majd a jóval elterjedtebb USB-kábelen keresztül használható szappantartó szerű modemek, majd a wifi-adóvevők és a miniatűr adathordozók világából jól ismert USB-pendrive szerű stickek. A mobiltelefonok terén eddig csak SD-kártyán keresztül bővíthető GPS-szel vagy hasonló méretű wifi-eszközzel találkozhattunk, mobilinternettel kapcsolatos kiegészítőt még nem nagyon láthattunk - igaz, ez a visszafogott sávszélességnek köszönhetően igen szűk piaci szegmenst érintett.

Manapság, a villámgyors HSPDA-korszak kellős közepén már egyáltalán nem elveszett ötlet egy hordozható mobiltelefonból routert készíteni, amely vezetékes társaihoz képest valóban egy mobil megoldás. Bár léteznek, sőt gyakorlatilag mindennaposak a wifi-képes routerek, az internetnek valahogy el kell jutnia abba az eszközbe, ez pedig csak vezetékkel oldható meg egy átlagos háztartásban. A CradlePoint PHS300 ellenben USB-porton keresztül bármilyen mobiltelefonhoz hozzákapcsolható, és a környezetben elérhető wifi-s telefonok képesek lesznek az adhoc routeren keresztül felcsatlakozni a világhálóra. Az eszköz külső áramforrásról is működtethető, de akkor oda a mobilitás élménye, illetve a készítők még egy lítium-ion akkumulátort is bele tudtak építeni a készülékbe, így valóban bárhová magunkkal vihetjük.

Mindössze a mobiltelefonunknak kell élő mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznie, majd miután felcsatlakoztunk a mobiloperátorunk hálózatára, illetve beindítottuk a routert, onnantól bárki számára nyitott a lehetőség egy kis szörfölésre. Nem szabad elfelejteni, hogy minél több eszköz csatlakozik a CradlePoint PHS300-ra, annál kisebb lesz az egy készülékre eső sávszélesség. Az eszköz támogatja a WPA- és WEP-kódolásokat is, így biztonságos kapcsolaton keresztül lehet összekötni az egyes telefonokat vagy PC-ket. A termék ára egyelőre igen magas, nem kevesebb, mint 180 amerikai dollár.