Nokia E61i - PDA és telefon egyben

Vágólapra másolva!
Bár nem egy mai készülékről van jelen tesztünk alanya, de már annyi szó esett a QWERTY-billentyűzetes okostelefonok őséről, hogy legújabb verziójának teszteléséről egyszerűen nem mondhattunk le.
Vágólapra másolva!

Külalak

A Nokia E61i azok számára lehet hasznos, akik már megunták azt, hogy a méretes kommunikátoruk állandóan lehúzza a zsebüket, és soha nem lehet vele leülni, ha a nadrágzsebünkben tartjuk. Továbbá azok a felhasználók is örömmel fogják az E61i széles körű szolgáltatásait igénybe venni, akik nem hajlandók a továbbiakban a hétköznapi, mondhatni egyszerű telefonokat magukkal hurcolni. Az igen vékony - mindössze 13,9 mm - készülék simán elfér egy zakó- vagy nadrágzsebben, illetve a súlya sem fogja megerőltetni a viselőjét.

Forrás: [origo]
Simán elfér a nadrágzsebben


A lapos készüléktest elegáns vonalait a hátlap alumíniumborítása töri csak meg, amely fémesen kong, ha levesszük a telefonról. Az összképből ellenben a telefon aljzata némileg kilóg, mivel ez a rész egyszerű fehér borítást kapott, amely nyugodtan maradhatott volna fémes hatású ezüstös felület is. A hátlap levétele igen egyszerű művelet, ennek ellenére még ha több alkalommal cserélgetjük is, nem kezd el lötyögni vagy zörögni. A hátlapon további újdonság a beépített kamera, amelyhez se önarcképtükröt, se vakut nem találunk, ellenben természetes fény mellet egészen jó minőségű, 2 megapixeles fotókat készíthetünk vele.

Billentyűzet

Az eső használat alkalmával nem volt túlzottan meggyőző a Nokia E61i gombsora. A klaviatúra túlontúl bizonytalan gombokkal és kemény, kifejezetten erőigényes eszközzel kellett szembesülnöm. A Motorola Q9 puha gumigombjaihoz képest a Nokia durva, műanyag billentyűzetét ráadásul teljesen más logika alapján rendezték el, mint amerikai társáét. A klaviatúra bal alsó sarkában találjuk a kék nyíllal felszerelt gombot, amellyel az egyes billentyűk extra karaktereit érhetjük el, de ezt a funkciót csak jobb kézzel lehet kényelmesen elérni. Sms vagy e-mail begépeléséhez mindenképpen két kézzel fogjunk hozzá, mert ha csak egyik tenyerünkben tartjuk az eszközt, akkor nem tudjuk kényelemesen elérni az E61i szélső gombsorait.

Forrás: [origo]
Sms csak két kézzel

A shift billentyűt a készülék két alsó sarkában tudjuk megtalálni, ellenben elsőre nem volt egyértelmű a használata. A gombok nyomogatása közben elsőre nehéz eldönteni, hogy valóban érzékelte-e a készülék a parancsot, olyannyira bizonytalan a nyomáspontosság. Abba az esetben, ha mindig határozottan nyomjuk meg őket, akkor nem lehet gond. Három-négy nap után már zökkenőmentesen tudtam vele sms-t írni, és sikerült teljesen átszoknom az új felosztásra a Motorola Q9 után.