Koffertől a laptopig - a Thinkpad-sztori

Vágólapra másolva!
Idén tizenöt éve léteznek az egykor IBM, ma Lenovo Thinkpad néven ismert noteszgépeket: a gyártó képviselői a jubileum kapcsán az sikerek mellett azt is elárulták, mely fejlesztések bizonyultak zsákutcának.
Vágólapra másolva!

Az IBM 1981 augusztusában mutatta be az első személyi számítógépét, a mindössze 4,77 megahertzes processzort használó 5150-est, amelynek tavaly volt a huszonötödik évfordulója. Ekkoriban idehaza még javarészt a Sinclair ZX81-es és ehhez hasonló komputerek voltak használatban. Az első hordozható masina, a Portable PC 1984-ben került a boltokba - ez azonban még nem laptop, inkább a szokásosnál könnyebben mozdítható asztali masina volt, tíz kilogramm feletti tömeggel - ám ez túl kevésnek bizonyult a sikerhez.

Ugyanebben az évben a Xerox egyik mérnöke, az IBM-hez később átigazoló Ted Selker kidolgozta trackpoint ősét, azt a kis egeret helyettesítő kis pöcköt, amelyet a mai napig elég sok noteszgépen megtalálható. 1986-ban egy kompaktabb, az IBM PC Convertible nevű modellel rukkolt elő a cég, ez már csupán 6 kilót nyomott a mérlegen, 4,77 megahertzes sebességgel futtatta a PC-DOS 3.1-et.

Három évvel később debütál a leginkább egy kofferhez hasonló PS/2 P70 modell, amelyet már az első igazi laptop, az L40SX követ, ez az első olyan IBM noteszgép, amely már százezeres nagyságrendben kelt el. 1991-ben még egy tollal vezérelhető, a későbbi tablet-PC-kre hajazó modellel próbálkozik be a cég, billentyűzetének teljes hiánya miatt azonban ugyancsak nem nyerte el a vásárlók kegyeit.

Jegyzettömb nyomán lett Thinkpad

1992-ben debütál az első Thinkpad modell, a 700C, amelynek márkanevét a cég munkatársai által használt kis bőrkötésű jegyzettömbről kölcsönözték. Ez már a cég saját fejlesztésű, 10,4 colos átlójú színes, VGA-felbontású LCD-jével, és 120 megabájtos merevlemezzel, 25 megahertzes 486-os processzorral szerelték fel, ami akkoriban nagyon ütős konfigurációnak számított - meg is kérték az árát, 4350 dollárba került.

Forrás: [origo]
Jó volt, de eltűnt a szétnyiló billentyűzet

Az első CD-olvasóval szerelt noteszgépet 1994-ben dobta piacra a gyártó, ezt akkor itthon 2 millió forint körüli összegért lehetett megvenni, 1997-ben viszont már DVD-olvasós modell is a boltokba került. Még 1995-ben mutatták be a szétnyitásakor nagyobbra nyíló billentyűzetet tartalmazó ThinkPad 701-est, a Pillangót: bár a megoldás sikert aratott, később eltűnt az IBM gépeiből, mivel konstrukciója túlságosan bonyolult volt és jelentősen megdrágította a laptopokat.

A mai napig a legsikeresebb Thinkpad-laptopnak számít a Pentium (I,II, III-as) processzorral szerelt változatokban debütált 600-as modell, amely 2,3 kilogramm körüli tömege, stabil gépháza és kompakt méretei miatt hódított, bár a visszaemlékezések szerint akkumulátoros üzemideje nem volt túl jó.

Forrás: [origo]
PC Convertible, az IBM első igazi laptopja


Itthonra csempészték őket

Hazánkba már a nyolcvanas évek elejétől érkeztek PC-k, bár az akkor még létező COCOM-lista miatt nem volt egyszerű beszerzeni ezeket: rendszerváltást megelőzően nyugati érdekeltségű vállalatok, illetve kellő mennyiségű dollárral rendelkező magánemberek hoztak be ezeket szürkeimportban - tudtuk meg az IBM PC-üzletágát továbbvivő Lenovo hazai képviseletét vezető Gottlieb Istvántól.

Hivatalosan 1990-ben alapult meg a hazai leányvállalat személyi számítógépes üzletága, bár kisebb-nagyobb trükkökkel már korábban is szállítottak vevőiknek asztali PC-ket: például egy vállalati nagygép részegységeként feltüntetve az önállóan is használható komputert. Az első Thinkpad noteszgépet 1992-ben érkezett meg a hazai boltokba, egymillió forint körüli áron - ennek nyomán kizárólag nagyvállalatok engedhették meg maguknak beszerzését, és nagyjából száz darabot tudott belőle értékesíteni a cég.

A IBM PC-üzletágát felvásárló kínai Lenovo 2010-ig jogosult használni az amerikai cég márkanevét, de mint a cég képviselőitől megtudtuk, már rég megkezdték a váltást: IBM-matricás gépet csak külön megrendelői igényre gyártanak, a Thinkpad a jövőben a Lenovo márkájaként folyatja életét.