Lelövi a lopott Vistákat a Microsoft

Vágólapra másolva!
Bár csak feleannyian használnak lopott Windows Vistát, mint XP-t, a szoftveróriás legújabb operációs rendszerének első javítócsomagjába a kalózmásolatokat hatástalanító új védelmi eljárásokat is beépít majd.
Vágólapra másolva!

Honlapján publikált sajtóközleménye szerint a Microsoft legújabb operációs rendszeréből feleannyian használnak kalózkópiát, mint az előd Windows XP-ből. Ennek egyik oka, hogy az új operációs rendszerhez a szoftveróriás már nem adott ki olyan licenckulcsokat, amelyek korlátlan számú PC-re való installációt biztosít - az XP esetén rengetegen operáltak ilyen lopott sorozatszámokkal.

Hamis Vistát nehezebb használni

A javulás másik oka az lehet, hogy a nem eredeti Vistát sokkal nehezebb működésre bírni elődjénél - közölte Michael Sievert, a társaság Windowszal foglalkozó részlegének marketingvezetője.

Ennek ellenére a Microsoft a jövőben tovább szigorítja az illegális példányok elleni fellépést. A Vistához jövő év elején megjelenő Service Pack 1 (SP1) javítócsomag telepítése például deaktiválja majd azt a két legelterjedtebb trükköt, melyek segítségével a kalózváltozatot használók eredetinek álcázhatják operációs rendszerüket.

Agresszíven figyelmeztet majd a Vista

További változás, hogy az SP1 bevezetését követően a hamis Windows Visták nem butítják le funkcióikat a jelenleg kapható verziókkal ellentétben, hanem a korábbinál agresszívebben figyelmeztetik majd a felhasználókat az eredeti verzió megvásárlására, ha detektálják, hogy a szoftver nem megfelelően lett aktiválva. A könnyítésre a Microsoft szerint azért került sor, mert nem akarnak kiszúrni azokkal a felhasználókkal, akik nem szándékosan használnak illegális Vistát.

A PC minden egyes indításakor felnyílik egy ablak, amely lehetőséget kínál az aktiválásra. Ugyan arra is mód lesz, hogy a felhasználó ezt kihagyja, ám az "Aktiválás később" felirat csak bizonyos várakozás után jelenik majd meg a képernyőn: noha ez nem gátolja meg a használatot, mindennapi használat esetén bosszantó lehet.

Emellett a kalóz-példányokon a háttér fehér színűre vált, jobb alsó sarkában pedig megjelenik egy szöveg, ami arról tájékoztat, hogy a Windows nem eredeti. A kalóz példányokat egyébként 90 és 120 dollárnak megfelelő összegért utólag is legalizálhatják majd a felhasználók Home és Premium verziókra, míg az Ultimate kiadás 199 dollárt kóstál - írja a Reuters.

A Business Software Alliance (BSA) statisztikái szerint egyébként a világszerte használatban lévő számítógépes szoftverek 35 százaléka hamis. Az illegális Windows Vistákat javarészt aukciós oldalakon keresztül értékesítik, de az is előfordul, hogy kisebb számítógép-építő cégek is ezzel adnak el PC-ket. A Microsoft közlése szerint az elmúlt negyedévben 50 ezer netes árverésre bocsátott, nem eredeti terméket tiltatott le, és a hamis szoftvereket értékesítő több mint ezer embert fogott perbe. Fellépése nyomán - a társaság szerint - szeptemberben 25 százalékkal emelkedett a Windows értékesítése.