Mobilos novellák aratnak Japánban

Vágólapra másolva!
Japában a tíz legkelendőbb bestsellerből öt könyvet szerzője saját mobiltelefonján pötyögött be - a sokat utazó lakosok közül sokan telefonjaikon olvassák ezeket a novellákat például a zsúfolt metrón utazva.
Vágólapra másolva!

A The Sydney Morning Herald beszámolója szerint a mobil novellák (kétáj sószecu) ez utóbbi idők legfelkapottabb jelenségének tekinthetők a japán könyvpiacon. A Koizora (Szerelem égbolt) című novellát októberi megjelenése óta 1,2 millió példányban adták el. Az alkotás egy középiskolás diáklány tragikus történetét dolgozza fel, akit osztálytársai zaklatnak, megerőszakolnak, terhes lesz, ám végül elvetél - a történet alapján hamarosan film is készül.

Mobilon is lehet írni

Egy Rin művésznevű mobilos novellista a lapnak úgy nyilatkozott, már a középiskola első osztályai alatt pötyögött mobiltelefonjába rövidebb-hosszabb írásokat, s annyira megszokta a számbillentyűk használatát, hogy elég szaporán tud rajtuk hosszabb szöveget is begépelni. Írói karriert egyébként tudatosan nem tervezett, alkotásának sikere őt magát is meglepte.

A mobil novellák tipikusan amatőr, elsőkötetes szerzők munkái, témájuk zömmel a kamaszokat érdeklő témákat - szerelem, szex, drogok - dolgoznak fel, olvasói táboruk pedig leginkább tinédzser lányokból kerül ki. Bár jellemábrázolásuk és történetfelépítésük nem éri el a hagyományos regények szintjét, sokszor szmájlikat és más hasonló, chaten használt jeleket is tartalmaznak, cserébe könnyen lehet olvasni őket a mobiltelefon apró képernyőjén is.

Kritizálnak és javasolnak

A szigetországban több olyan webszájt is létezik, amelynek látogatói saját írásaikat is feltölthetik: A Maho no i-rando (Varázslatos sziget) nevű oldalon például hét év alatt közel egymillió novellát publikáltak. Az alkotások sokszor hagyományos, papír kiadásban is megjelennek, melyek ugyancsak kelendők. A lap által megszólaltatott szakértő szerint ez annak köszönhető, hogy a folytatásokban közölt írások szerzőinek az olvasók kritikákat, s a történet alakulására vonatkozó javaslatokat is küldenek, ezért sokuk úgy érzi, saját maga is közreműködött a mű létrejöttében.