Fényképezőt ajándékba: kompakt gépek

Vágólapra másolva!
A karácsony közeledtével áttekintjük az idén megjelent digitális fényképezők előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk eligazodni a hatalmas dömpingben. Összeállításunk első részében a kompakt, elsősorban kezdőknek szánt termékekből csemegézünk, de górcső alá kerülnek a legolcsóbb masinák csakúgy, mint az extrákkal ellátott, különleges divatkütyük.
Vágólapra másolva!

A kínálat felmérése során örömmel tapasztaltuk, hogy gyakorlatilag az összes digitális fényképező ára csökkent a tavalyi évhez képest, illetve ugyanannyi pénzért már jobb specifikációjú típusokat lehet hazavinni. Míg egy évvel ezelőtt minimum 30 ezer forintot kellett leszurkolni egy alapgépért, most már a megfizethető márkás készülékek megközelítőleg 20-25 ezer forintba kerülnek.

Nikon Coolpix L10

Nyáron már mi is teszteltük ezt az öt megapixeles japán fényképezőt, és különösen tetszett, hogy a megszokottnál nagyobb árnyalatterjedelmet produkált, vagyis több részlet volt a világos és a sötét képterületeken egyaránt. A háromszoros optikai zoommal szerelt eszköz kisfilmes értékeken 37,5 - 112,5 milliméteres átfogásra képes, tehát az ünnepi asztalnál nem lehet vele az egész családot csoportképben megörökíteni.

Forrás: [origo]
Nézze meg a Nikon L10-el készített fotókat!

A tavalyi összeállításunkban szereplő elődhöz képest nem változott a hátfali kijelző mérete, mely továbbra is 2 col, viszont a 640x480-as felbontású videót immár 30 kép/másodperc sebességgel rögzíti, így hagyományos TV-n is élvezhető minőséget nyújt, bár néha nekünk szaggatott volt a kép. A legolcsóbb Nikon 24 ezer forintért vihető haza, memóriakártya nélkül.

Canon PowerShot A460

Valamivel drágább, megközelítőleg 26 ezer forintba kerül a legnagyobb rivális alapkészüléke, a PowerShot A460. Ezt a kamerát is volt alkalmunk kipróbálni, és az öt megapixeles fotók minőségére nem lehetett panasz. Szintén pozitívumként értékeltük, hogy optikai keresővel is ellátták a masinát, így tovább bírja egyetlen töltéssel, mint a versenytársak.

Forrás: [origo]
Hasonlítsa össze a Canon A460-al vele készített felvételeket!

A négyszeres optikai zoomos fényképező átfogása 38 - 152 milliméter, videózásra viszont nem ajánljuk, ugyanis legfeljebb 320x240 pixeles mozgóképet lehet vele rögzíteni 30 kép/másodperc sebességgel. Egyeseknek pedig imponálhat, hogy a szokásos ezüst mellett kék és piros színben is megvásárolható ez a Canon.

Praktica Dpix 3200

Az általunk fellelt legmegfizethetőbb árú, még nevesnek számító modell a német Praktica által gyártott fényképező. A finoman szólva is elavult technológiával felszerelt egyetlen európai típus mindössze 3 megapixeles érzékelőt kapott, objektíve pedig egész egyszerűen fix, tehát csak digitálisan, rossz minőségben enged zoomolni.

Forrás: [origo]

A teljesen lecsupaszított kamera még autófókusszal sem rendelkezik, az automatika a rekeszértékkel és záridővel variálva próbál minél nagyobb mélységélességet megörökíteni. Filmezésre szintén nem a legprofibb választás, hiszen a 640x480-as felvétel inkább a régi némafilmeket idézi a 12 kép/másodperces sebességgel. A Praktica nagy előnye viszont, hogy mindössze 92 gramm, ára pedig a hazai boltokban 14 ezer forint körül alakul.