Turbó-DSL-t ígér egy új algoritmus

Vágólapra másolva!
Egy ausztrál kutató állítása szerint olyan technológiát dolgozott ki, amelynek segítségével a hagyományos réz érpáron a jelenleginél sokkal gyorsabb internetelérést lehet nyújtani DSL-en.
Vágólapra másolva!

Dr John Papandriopoulos, a Melbourne-i Egyetem kutatója az intézmény egyik tanulmányi díját is elnyerte az általa kidolgozott algoritmussal, amely a jövőben meggyorsíthatja hagyományos réz érpáron működő telefonvonalakon keresztül nyújtott internet sebességét.

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában jelenleg szabadalmaztatás alatt álló technológia alkalmazásával a DSL-internet-elérések sebességét akár 250 megabit/s-osra lehet majd növelni, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 30 megabájt adat letöltése válhat lehetővé a rézdróton - míg egy mai tipikus ADSL-kapcsolaton 0,25-1 megabájt adatot lehet lehúzni ugyanennyi idő alatt a hálóról.

A kutató által kidolgozott eljárás a vezetéken jelentkező interferencia kiszűrését teszi lehetővé matematikai számítási modellek segítségével, így biztosítva az optimális adatátvitelt a drótokon. Az általa biztosított optimális letöltési feltételek mellett egy DVD-film letöltése kevesebb, mint három percet vesz igénybe. Ha Papandriopoulos találmánya a gyakorlatban is beválik, az jelentős költségtakarékosságot jelenthet az internetszolgáltatóknak, hiszen drága optikai kábelek kiépítése nélkül nyújthatnak a jelenleginél jóval nagyobb sebességű elérést ügyfeleiknek.