Letölthető az új Ubuntu Linux

Vágólapra másolva!
3D-s effektek a kezelőfelülettel, integrált asztali keresővel és a hardverek hatékonyabb felismerésével csábítja a felhasználókat a kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt Ubuntu Linux legújabb, csütörtökön megjelent kiadása.
Vágólapra másolva!

Az ingyenesen letölthető operációs rendszer 7.10-es verziója csütörtökön délután jelent meg: a hétszáz megabájtos, CD-re írható telepítőjét egy sor hazai tükörszerveren - például a Szoftverbázison - is elérhető, így aránylag gyorsan le lehet tölteni. Az új, Gutsy Gibbon (Merész Gibbon) kódnevű legújabb kiadás leglátványosabb újdonsága a háromdimenziós effekteket is tartalmazó grafikus kezelőfelület, amelyet megfelelő videokártyával szerelt PC-ken automatikusan bekapcsol az Ubuntu telepítője.

Az új verzió otthoni felhasználóknak szánt Desktop változata emellett a Windows Vistáéhoz hasonló integrált keresőt is tartalmaz, amellyel a merevlemezen lévő fájlok, dokumentumok között kutakodhat a felhasználó. További újítás, hogy az akár a Windows mellé második operációs rendszerként is feltelepíthető Ubuntu olvasni és írni is képes fájlokat a merevlemez windowsos partícióira, s például hálózati vagy levelezési beállításokat is képes automatikusan átvenni azokból. A 7.10-es verzió a laptophoz csatlakoztatott külső monitort, projektort is képes vezérelni - áll az Ubuntu honlapján.

Forrás: [origo]

Ugyancsak csütörtökön adták ki az Ubuntu alprojektjeit képező Edubuntu és Kubuntu verziókat: előbbi egy tantermekbe szánt, oktatási verzió, utóbbi pedig egy másik fajta grafikus felületet tartalmaz, mint az alapkiadás. Az Ubuntu Linux alapból tartalmaz irodai programcsomagot, médialejátszót, képszerkesztőt, böngészőt, levelezőt, üzenőprogramot. Futtatásához legalább egy 300 megahertzes PC és 256 megabájt memória, valamint 2 gigabájt üres hely szükséges a merevlemezen, bár ilyen gépen inkább a kisebb teljesítményű konfigurációkra szánt Xubuntut érdemes telepíteni, amelyből szintén most jelent meg friss kiadás.