Mobilból webkamerát ingyen

Vágólapra másolva!
Egy torkos kollégája rendszeresen dézsmálja a munkahelyi közös hűtőben tárolt bioszörpjét? A háza előtti kiskertből néhány nap alatt eltűnnek a frissen ültetett palántái? Egy ügyes, ingyenes alkalmazás segítségével percek alatt biztonsági webkamerává változtathatja a mobiltelefonját, és lebuktathatja a rejtélyes tolvajt.
Vágólapra másolva!

A webkamerák történelme immár több mint másfél évtizede íródik, az első ilyen szerkezetet 1991-ben a cambridge-i egyetem számítástechnikai tanszékén állították üzembe. Az éjjel-nappal látó "szem" egy kávégépet figyelt, így a dolgozók az internetre csatlakozva a székükben kényelmesen ülve bármikor megnézhették, hogy van-e frissen lefőzött kávé, megspórolva ezzel egy esetlegesen felesleges sétát az automatáig.

A technika azóta rengeteget fejlődött, a webkamerák pedig olcsó tucattermékké váltak. Elmés cseh fejlesztők pedig nemrég - talán a kávégépet szemmel tartó kamera példája nyomán - arra gondoltak: mi lenne, ha egy alkalmazás segítségével zsinóroktól mentes, szinte bárhol elhelyezhető webkamerává lehetne alakítani a kamerás mobilokat?

Cseh ingyenszoftver kamerás mobilhoz

A MobCam nevű alkalmazás pont ezt teszi lehetővé: a használó kívánságának megfelelően mozgást érzékelve, vagy bizonyos időközönként, esetleg egy másik mobilról sms-ben elküldött kódra reagálva készít egy fotót, majd a mobilinternetes kapcsolat segítségével elküldi azt a mobcam.cz weboldalra. A képeket ezután egy biztonsági jelszó megadását követően itt lehet megtekinteni.

Az egyelőre kizárólag Symbian platformra épülő mobiltelefonokon - vagyis többségében Nokiákon - futtatható, az alkalmazás angol, illetve kihívásokra vágyók számára cseh nyelvű változatban is elérhető. A .sis kiterjesztésű fájlt először a PC-re kell letölteni, majd - Nokia készülék esetén - a PC Suite program használatával kell a készülékre áttölteni kábelen, Bluetoothon vagy infravörös kapcsolaton, aztán a mobil képernyőjén megjelenő kérdéseket leokézni, és voilá, kezdődhet a titkos megfigyelés.

Forrás: [origo]
Ő ette meg a joghurtodat

Az alkalmazás elindítása után a menüben kiválaszthatjuk, hogy milyen üzemmódban fotózzon a webkamerává - pontosabban webfényképezővé - avanzsált mobilunk: bizonyos időközönként - 1-60 percenként -, mozgást érzékelve vagy egy kapott sms-riasztás után. Konfigurálható még, hogy kicsi vagy nagy képet, illetve egy tízes skálán mérve milyen minőségű fotót készítsen a mobil.

Az ideális beállítások rögzítése után kattintsunk a Startra, ekkor kapunk egy 15 számjegyű kódot. Ezt érdemes felírni, hiszen a mobcam.cz oldalon csak ennek begépelése után tudjuk majd például a munkahelyi PC előtt ülve ellenőrzni, hogy a nappaliban gondosan elrejtett mobiltelefon fotói is arról tanúskodnak-e, amit a családtagjaink állítanak, miszerint mindig a kutya csinál rendetlenséget, nem pedig ők.

Forrás: [origo]
Leleplezheti a dézsmálót

Virágágyásban és hűtőben is teszteltük

Egy N70-es Nokia segítségével gyakorlatban is leteszteltük az alkalmazást. A telefont három helyszínen, a nappali egyik polcán könyvek közé, a hűtőszekrényben a margarinos doboz és a lekváros üveg mögé, az erkélyen pedig a virágágyásba rejtve helyeztük el.

Elsőként mozgásérzékelős üzemmódban állítottuk fel az apró megfigyelőállomást, amely a legjobb képminőségre állítva - nagy kép, 10/10-es minőségű fotó - meglepően jó képeket készített. Ez persze a 2 megapixeles felbontásnak is köszönhető, egy gyengébb kamerával megáldott mobil valószínűleg silányabb minőségű felvételeket rögzített volna.

Hasonlóan jó képek készültek, amikor a beállításnak megfelelően percenként, illetve egy másik mobilról elküldött sms-utasításra reagálva exponált kamerás mobilunk. Érdekes élmény volt például a dolgozószobában ülve hallani, hogy a nappali ablaka alatt közeledik egy kocsi, majd a székből fel sem állva egy jól irányzott sms-sel lefotóztatni az ágyásban megbúvó készülék segítségével a közeledőt, és néhány másodperc múlva a számítógép képernyőjén megtekinteni, hogy valójában milyen márkájú is volt.

Forrás: [origo]
Családtag vagy betörő?

Víkendházba és marhulni jó

Összefoglalva: a MobCam leginkább néhány óra, esetleg néhány nap vidámságot csempészhet a felhasználó életébe. Bár arra is használható, hogy a szemérmetlen hűtődézsmáló gonosztevőt is leleplezze, valószínűleg kevesen fogják titkos megfigyelésekre használni a programot, esetleg a víkendházban érdemes egy levetett kamerás mobilt otthagyni télire házőrzőnek, ha az épület nincs áramtalanítva.

A szoftver hátrányának számít, hogy egyelőre csak állóképeket tud továbbítani - igaz, abból akár sorozatfelvételt is készít - folyamatos videoadásra a hagyományos webkameráktól eltérően nem alkalmas. Ez természetesen az egyelőre kis adatforgalmi sávszélességnek is betudható, így nem kizárt, hogy ha a fejlesztők is úgy akarják, a HSDPA-kompatibilis mobilokon hamarosan a megfelelő lefedettségű helyekről mozgóképeket is tudnak majd közvetíteni.