A BitTorrentnél gyorsabb kínai fájlcserélő

Vágólapra másolva!
Kínai fejlesztők egy olyan fájlmegosztó technológiát fejlesztettek ki, amely állításuk szerint ötvenszer gyorsabb letöltést biztosít a BitTorrentnél, így akár DVD-minőségű online videoközvetítések sugárzására is alkalmas.
Vágólapra másolva!

Az új letöltőplatformról egy, a YouTube-on is publikált videointerjúban esett szó, amelyet Thomas Crampton, a többek között a The New York Timesnak is dolgozó független technológiai újságíró készített egy kínai webkettő-szakértővel Kaiser Kuóval - számolt be a ZeroPaid.com.

Kuo elmondása szerint a kínai piac ideális környezet a peer-to-peer platformok fejlesztői számára, mivel az országban nem működnek például az Amerikai Lemezkiadók Szövetségéhez (RIAA) hasonló jogvédő szervezetek, emellett a digitális másolásvédelmi eljárások sem túl elterjedtek.

Bár az országban nagyon sok hamisítvánnyal és kalózkópiával találkozni, a zavaros helyzet árnyoldala mellett - Kuo szerint - előnyökkel is bír: a helyi fejlesztők korlátozás nélkül fejleszthettek ki olyan hatékony fájlcserélő technológiákat, melyeket a szerzői jogokat komolyabban vevő Egyesült Államokban lett volna lehetséges.


Thomas Crampton interjúja Kaiser Kuóval

A szakember a Blin.cn címen elérhető, saját kliensprogrammal használható kínai peer-to-peer-hálózatot példaként hozták fel, amely elmondása szerint ötvenszer gyorsabb letöltési sebességet biztosít a BitTorrentnél. A 24 című sorozat hatodik évadját 3 percnyi - avagy a teljes videoanyag 2,2 százalékának - letöltését követően el lehet kezdeni nézni (bár az interjúban nem említik, milyen sebességű elérést használtak a teszthez) A BitTorrenttel eltérően a Blin esetében nem kellett megvárni a sok gigabájtot kitevő teljes állomány letöltődését sem.

Kuo úgy véli, t az amerikai jogvédő szervezetek és a jogtulajdonosok által gyakorolt nyomás miatt a peer-to-peer technológián alapuló új szolgáltatások az USA-ban halálra vannak ítélve. Ennek eredményeként a területen tevékenykedő fejlesztők krémje Kínába tette át székhelyét, így nem kizárható, hogy a kommunista ország fog előrukkolni a fájlcserélők új generációjával.