Öt év börtönt kaptak a pornós spammerek

Vágólapra másolva!
Fejenként több mint öt év börtönbüntetést és millió dolláros nagyságrendű bírságot szabtak ki arra a két amerikai férfire, akik pornó-oldalakat reklámoztak kéretlen levelekben.
Vágólapra másolva!

Kereken hat év, illetve 5 év 3 hónap - ennyit tölthet majd a hűvösön az egyaránt 41 éves Jeffrey A. Kilbride, illetve James R. Schaffer, akiket Arizonában ítéltek el - adta hírül az InformationWeek. A két spammert emellett 100 ezer dollárra meg is bírságolták, és 77 500 dolláros kártérítést kell fizetniük az America Online internetszolgáltatónak, ami még mindig eltörpül amellett az 1,1 millió dolláros összeg mellett, amelyet további büntetésként hajtanak be tőlük.

Lesz miből: a két férfi ugyanis több, mint egymillió dollárt keresett meg a 2003 óta küldött kéretlen levelekből, amelyekben keménypornó-oldalakat reklámoztak. A bíróság szerint a spammerek szétküldött üzeneteinek száma is több milliósra rúg, és a büntetési tételeket az is növelte, hogy a legutóbbi üzenetek már pornóképeket is tartalmaztak - így a csalás, domainnév-hamisítás és pénzmosás mellett az obszcenitás miatt is számon kérték őket a bíróságon.

A két férfit az úgynevezett Can-Spam Act paragrafusai alapján ítélték el, amely szabályozza az e-mailben küldött reklámokat, és lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy bírósághoz forduljanak a kéretlen levelek miatt. A törvényt először 2004 áprilisában sikerült hathatósan érvényesíteni, viszont a két arizonai spammer az első, akiket obszcenitás miatt is felelősségre vontak, így az esetük valószínűleg precedensértékű lesz a további illegális pornó-reklámok elleni fellépésben.