Asus M530w: ha még HSPDA is lenne benne...

Vágólapra másolva!
Az Asus számítástechnikai termékei kapcsán egy a közepesnél jobb, vonzó áron kínált és aránylag megbízható termék képe lebegett a szemem előtt, és ezeket az értékeket vártam el az új Windows alapokon nyugvó készüléktől is. Az M530w versenytársainak tekinthető a Motorola Q9, a Nokia E61i vagy a legújabb BlackBerry készülékek.
Vágólapra másolva!

Az M530w megjelenése szempontjából igazodik a 2007-es év divatirányzatához, miszerint egy nagyteljesítményű, igen fejlett üzleti készüléknek is kötelezően vékonynak kell lennie - ez a mindössze 13,8 milliméteres vastagságban köszön vissza. A telefont kellemes érzés kézben tartani és használni, elegáns a szürke és fekete színkombináció, illetve akár zakózsebben is hordható az Asus okostelefonja. A műanyagok az átlagosnál jobb minőségűek, az illesztések pontosságára nem lehet különösebb panasz. A telefon tömege 136 gramm: ezzel a súllyal hamar meg lehet barátkozni, ha már korábban is kedveltük a hasonló méretű készülékeket.

Forrás: [origo]
Jó kézben tartani

A manapság igen divatos kialakítást követő M530w QWERTY-billentyűzete teljes egészében elérhető a kijelző alatt, nem kell semmiféle csúsztatható vagy elforgatható mechanikára gondolni. A telefon numerikus gombjai igen aprók, több nap alatt sikerült csak megszokni, de onnantól villámgyorsan tudtam sms-t vagy e-mailt írni. A funkciógombok ellenben hatalmasra sikeredtek, első szempillantásra még azt is gondolhatnánk, hogy elnagyolt tervezés eredményei, de rendkívül kellemes ezekkel irányítani a telefont. Az M530w alapját egy 416 Mhz-es processzor, 64 MB SDRAM és a legújabb Windows Mobile 6.0 operációs rendszer adja. A felsorolt párosításnak hála a készülék működése gyors és fagyásmentes volt, a szoftver dinamikusan tette a dolgát.

Az adatkommunikációs lehetőségek között gyakorlatilag mindent megtalálunk a HSDPA-t leszámítva. A kisebb településeken jól jöhet az EDGE-technológia, ha kikapcsoljuk a képek letöltését az Asus internetböngészőjében, illetve a nagyobb településeken élvezhetjük a 3G nyújtotta sávszélességet. A telefonban található butított Internet Explorer sajnos még nem ismeri a legújabb webkettes megoldásokat, így egyes interaktív menük vagy AJAX-os megoldások nem feltétlenül vagy egyáltalán nem működnek az M530w kijelzőjén. Ellenben a belvárosban egyszerűbb weboldalak letöltésére tökéletesen alkalmas volt a készülék.

A 320 pixel széles kijelző pont arra jó, hogy egy oszlopban megjelenítve, lehetőleg csak függőlegesen történő görgetéssel tudjuk elérni a tartalmakat. A 65 ezer megjeleníthető szín talán nem kiemelkedő adat a kategóriában (lásd Nokia E61i), de egy-egy gyors információ megtekintésére, vagy egy fontos e-mail elolvasására pont elegendő mind a sávszélesség, mind a harware-es háttér. Különösen igaz ez a nagy teljesítményű processzorra, amely a letöltött adatokat egészen gyorsan jeleníti meg az LCD-n.

Forrás: [origo]
65 ezer szín: elmegy...

Az otthoni wifi-hálózatomra könnyedén felkapcsolódott a 802.11 b/g szabványokat támogató készülék, így abban az esetben sem kell net nélkül maradnunk, ha SIM-kártya nélkül akarjuk használni az okostelefont. Az előre telepített MSN Messenger segítségével bárhol felkapcsolódhatunk a megfelelő szerverekre, és rövidebb üzenetváltásokat folytathatunk le online partnereinkkel.

A hátlapon található 2 megapixeles kamerát Auto-makró funkcióval is felszerelték, így végre lehet minőségi közeli fotókat készíteni Windows telefonokkal is, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy kültérben, természetesen napfény mellett használjuk az optikát. Az üzletemberek számára lehet érdekes funkció a névjegykártya-scanner, amely képes beolvasni - első sorban az amerikai sémáknak megfelelő - business cardokat. A multimédiás képességek terén érdemes megemlíteni, hogy a Media Playernek köszönhetően a neten keresztül tekinthetünk vagy hallgathatunk meg akár streaming tartalmakat is. Az előlapon, a kijelző felett találunk egy második számú optikát, amellyel a szokásos minőségben (kissé szaggat a kép, de a hang aránylag stabil) tudunk videotelefonálni is akár.

A gyors üzenetírási lehetőség és a 3G-technológia párosa a számos e-mail-megoldást támogató szoftverben csúcsosodik ki. A BlackBerry 4.0 mellett az Exchange, a POP3 és az IMAP4 technológiákat is tudja kezelni a készülék. Fontos megemlíteni, hogy a Windows operációs rendszer támogatja a push e-mail lehetőséget, így a leveleink azonnal megérkeznek a telefonunkra, nem kell állandóan manuálisan lekérdezni azokat.

Az Asus M530w akkumulátora a gyári adatok szerint több mint 150 óra készenlétet tesz lehetővé, ezt aktív használat (telefonálás és netezés) akár 1-2 napra is csökkenthető. A telefont igen gyorsan megkedveltem: tetszett, hogy aránylag könnyű, kényelemesen kezelhető, kellően széles a kijelzője és a Windows operációs rendszer érezhetően komoly fenyegetést jelent a piacvezető Symbian szoftverére. Ellenben nem tudok szól nélkül amellett elmenni, hogy 2007 végén már illene egy üzleti telefonba beleépíteni a HSDPA-modult is, így sajnos meg kell elégednünk a wifi és 3G kettősével. Ha esetleg készül pár hónapon belül egy továbbfejlesztett M530w, akkor egy nagyobb felbontású és több szín megjelenítésére alkalmas kijelzőt is el tudnék viselni az Asus készülékében.

Simon Péter