Mp3-má alakítja a szöveget a vakoknak szánt szoftver

Vágólapra másolva!
Hangfájlba rögzíti a számítógép által felolvasott írást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet a T-Online támogatásával az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány fejlesztői készítettek el.  A világújdonságnak számító Dramatizált Elektronikus Könyvszerkesztőt és Hangoskönyvet (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten.
Vágólapra másolva!

A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes. A Dramatizált Elektronikus Könyvszerkesztő és Hangoskönyv a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak.

A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, hogy akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt. A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet stb., illetve önállóan definiálhat szereplőket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja.

A szoftvert ingyenesen használhatják a vakok és gyengénlátók, működésének feltétele, hogy az egyik ismert felolvasó- vagy képernyőnagyító program telepítve legyen a számítógépen (önmagában tehát nem fut a DEX). Szuhaj Mihály, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a szoftvert nem csak a vakok használhatják, hanem segítséget nyújthat például digitalizált könyvek hangoskönyvvé alakításához is. A Magyar Elektronikus Könyvtár virtuális polcain például több mint ötezer könyv olvasható, ebből azonban alig 150 hallgatható meg. Szuhaj szerint - bár a program csak géphangon tud "beszélni", tehát nem olyan minőségben, mint az eddigi MEK-es hangoskönyvek - a szoftver sokat segíthet a hangoskönyv állomány növelésében is.