Megint betiltották a botrányjátékot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban nyár elején betiltották a Manhunt 2 című öldöklős játékprogramot, s a szoftverek korhatár-besorolását végző szervezet az újabb, a készítők által megszelidített verzió előtt is lezárta a sorompót.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Rockstar kiadó videojátékának már a 2003-ban megjelent első epizódja is hatalmas botrányt kavart szokatlan erőszakossága miatt. A játék készítőit hibáztatták annak a tinédzser fiúnak a szülei is, akit 2004-ben szúrtak le Leicesterben - a szülők szerint gyermekük gyilkosát a Manhunt játék inspirálta -, bár a rendőrség nem talált bizonyítékot erre.

A folytatást a kiadó idén júniusban már bemutatta a forgalomba kerülő videojátékok korhatár-besorolást végző BBFC-nek (British Board of Film Classification), amely akkor megtiltotta a játék árusítását a szigetországban, s a több országban tapasztalt tiltakozás miatt a Manhunt 2 globális premierjét is elhalasztották.

Még mindig túl véres

Nemrégiben a készítők egy módosított, kevésbé erőszakos verzióval járultak a bizottság elé, ám a BBFC vezetője, David Cooke közlése szerint a változtatások nem voltak olyan mértékűek, amelynek nyomán megváltoztatták volna véleményüket. Bár a fejlesztők csökkentették a játékban végrehajtható egyes virtuális kivégzések brutális látványát, a program semmit sem vesztett szadista jellegéből - nyilatkozta Cooke a BBC-nek.

Az IGN videojáték-portál szeptemberi cikke szerint egyébként a Manhunt 2 finomított verziójából eltávolították azt a jelenetet, amikor a játékos egy fogóval kasztrálja az ellenfelét, illetve a véresebb kivégzések során a kritikus képrészleteket szándékosan elmosták.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Rockstar készít-e a brit piacra egy kevésbé véres verziót a játékból, a kiadó mindenesetre elfogadhatatlannak tartja a brit határozatot. A társaság közleménye szerint ha a mozikban vetíthetnek horrorfilmeket 18 éven felülieknek szóló besorolással, akkor hasonló feltételek mellett a Manhunt 2 árusítását sem lenne szabad ellehetetleníteni.


Az egyik letöltő videója a Manhunt 2-ből

Az USA-ban startolhat a puhított verzió

Az AP hírügynökség beszámolója szerint az Egyesült Államokban az illetékes szervezet, az ESRB megadta a szükséges engedélyeket a játék árusításához, amely 17 éven felülieknek szóló besorolást kapott, és október utolsó napján, Halloweenkor kerül majd a boltok polcaira PlayStation 2, PSP és Nintendo Wii konzolokkal használható verziókban.

E sorok írásakor nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy Európa más országaiban milyen besorolást kap majd a játék, a PEGI (egységes európai játékinformációs rendszer) magyar nyelven is elérhető honlapján ugyanis jelenleg a 18 éven felülieknek szóló első epizód szerepel. A PEGI-besorolás egyébként csupán ajánlás, azaz egy bolti eladót például nem lehet felelősségre vonni abban az esetben sem, ha egy gyereknek egy 18+ karikás játékprogramot ad el.

Ugyanakkor a dobozon lévő logók egyértelműen jelzik a szülőnek, hogy az adott játékban a gyermek milyen szituációkkal találkozhat, például hallhat-e káromkodást, láthat-e szexjeleneteket vagy erőszakot. Nagy-Britanniában a PEGI-vel párhuzamosan a BBFC végzi a besorolást, Németországban pedig egy USK nevű, a PEGI-nél jóval szigorúbb rendszert vezettek be.

A vágatlan verzió már a kalózok kezében

Nemrégiben egyébként az internetes fájlcserélő oldalakra is kisszivárgott a Manhunt 2 "vágatlan" PlayStation 2-es játszható (béta) változata, amely európai és amerikai konzolokon való verzióban kering a világhálón, melyről letöltői egy sor videót is publikáltak a YouTube-on.