A cégeknél még bukta a Vista

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, nem jött be a Microsoft számítása a Windows Vistával: az operációs rendszerre nem haraptak rá a cégek, csak az otthoni felhasználók terjed - derül ki egy amerikai cég felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Microsoft tavaly decemberben először az üzleti felhasználók körében kezdte el forgalmazni a Windows Vista céges változatát, és csak később, idén februárban kerültek a boltokba az otthoni felhasználóknak szánt verziók.

Az amerikai SunBelt kémprogram-elhárító szoftvert gyártó cég felmérése szerint viszont nem jött be a terv: a vállalat céges ügyfeleinek körében a Microsoft operációs rendszerei közül még mindig a Windows XP a favorit, közel 83 százalékos részesedéssel, és a Windows Vistát még a Windows 2000 és a Windows Server 2003 is megelőzi a maga majdnem 15 illetve 1,83 százalékos használati arányával. A Windows Vista csak a Windows 98-at előzi meg a rangsorban: előbbi 0,32 százalékos, vagyis alig kimutatható részesedéssel rendelkezik a SunBelt ügyfeleinek körében, míg a nagy túlélő Windows 98 0,03 százalékon áll.

Az otthoni felhasználók körében a SunBelt adatai szerint valamivel jobb a helyzet, már ami a legújabb Windowst illeti. Ott az XP-t az ügyfeleik majdnem 84 százaléka használja, míg a Vistát 9,38 százalékuk. A jelentős eltérés hátterében az állhat, hogy míg a vállalatok, vállalkozások vonakodnak váltani, addig sok otthoni felhasználó új számítógép vásárlásával jutott a Vistához, mivel a legtöbb gyártó már csak azt kínálja előtelepített változatban olyan konfigurációkon is, amelyek éppen, hogy alkalmasak annak futtatására.