Teszteltük a pattanástalanító kamerát

Vágólapra másolva!
A HP Photosmart R937 az egyetlen olyan digitális fényképezőgép a piacon, ami még az iPhone-nál is nagyobb érintőképernyőt kapott. A nyolc megapixeles divatkamera ezen kívül képes eltávolítani a fotókról a bőrhibákat és karcsúsítani az alakokat. Kipróbáltuk a gyakorlatban.
Vágólapra másolva!

A HP idén nyáron teljesen megújította termékpalettáját, összesen kilenc új modellt mutattak be, ezek közül pedig a legfigyelemreméltóbb a Photosmart R937 típus volt. Az eszköz különlegessége, hogy a világon a jelenleg legnagyobb, vagyis 9,14 centiméter átlójú kijelző található a hátoldalán.

Hatalmas érintőképernyő

A fényképező kialakítását alapvetően ez az óriási monitor határozza meg: gyakorlatilag a teljes hátfalat kitölti, gomboknak már szinte nem is maradt hely. A hagyományos kezelőszervek közül egyedül a zoomolás, az exponálás, illetve a ki- és bekapcsolás oldható meg gombok segítségével, az összes többi funkciót menüben lehet csak állítani.

Forrás: [origo]
Nézze meg a HP Photosmart tesztfotóit!

A 3,6 colos képernyőt kétféleképpen lehet kezelni. Legkézenfekvőbbnek az ujjal való nyomogatás tűnik, azonban ezzel sokszor nem lehet a kívánt eredményt elérni. Velünk például előfordult, hogy többszöri próbálkozásra sem mozdult a megfelelő irányba a kép nézegetés közben. Ilyen tekintetben tehát nem múlja felül az Apple mobilját a masina.

Szerencsére ezt a tervezők is figyelembe vették, és a csuklópánthoz rögzítettek egy apró, gitárpengető méretű műanyag lapocskát, amivel jóval precízebben és gördülékenyebben lehet kezelni az érintőképernyőt.

Háromszoros, rejtett optika

A háromszoros átfogásra képes objektív kisfilmes értékeken számítva 39 - 118 milliméter között enged fotózni, tehát abszolút átlagosnak mondható, így nagylátószögű felvételek rögzítésére sem képes. Érdekes viszont, hogy a lencsét a Fujifilm készíti a kamerához, ráadásul rejtett kivitelben, vagyis zoomolás közben az optika nem tolódik ki a gépvázból, vagyis kevésbé sérülékeny.

Forrás: [origo]
Nézze meg a HP Photosmart tesztfotóit!

Sajnos élességállítás tekintetében sem rekorder az új HP készülék. Meglehetősen komótosan állítja be a fókuszt, rossz fényviszonyok között, esti fotózáskor pedig az is többször előfordult, hogy képtelen volt élességet állítani. Ez különösen azért volt bosszantó, mert a Budai Várból szerettünk volna egy pesti látképet készíteni a beépített panorámafunkció segítségével, ami emiatt teljesen homályos lett.

A Photosmart egyébként stabilizátorral is rendelkezik, de az csak némi utánajárás után derült ki, ez mindössze digitális funkció, vagyis az érzékenység növelésével próbálja a záridőt csökkenteni. Aki fotózott már kompakt géppel nagy érzékenységgel, az pedig tudja, ez zajos, részlettelen képeket eredményez.

Retusáló funkciók

A nagyméretű kijelző mellett a szoftveres funkciók teszik igazán egyedivé a japán készüléket. A fotók rögzítése után például lehetőség nyílik bizonyos egyszerűbb opciók, mint képforgatás vagy vágás mellett arra is, hogy különféle stílusú keretekben pompázzon a kép.

Aki ennél többre vágyik, az az úgynevezett Artistic Effects (művészi hatások) menüben válogathat kedvére. Itt a fényképeket extrém módokon lehet manipulálni: festmény-, illetve rajzhatásúvá tenni, vagy kaleidoszkóp-effektet alkalmazni rá. Ezek többnyire olyan haszontalan, de vicces funkciók, amilyeneket az Apple webkamerás szoftvere is kínál, és az elmúlt években népszerűek lettek.

Forrás: [origo]
Nézze meg a HP Photosmart tesztfotóit!

Ennél gyakorlatibb jelentősége van a Slimming, a Pet-Eye Fix, és a Touch Up fantázianevű menüpontoknak. Az első az alakok karcsúsítására szolgál, a HP hivatalos tájékoztatója szerint akár 5 kilóval is soványabbnak tűnhet így a fotómodell. Ezt a hatást tulajdonképpen a kép torzításával, összenyomásával éri el a kamera. Tetszett, hogy ez nem kizárólag egy irányba működik, tehát ha a divat később úgy kívánja, akár dundivá is tehetők a szereplők.

Forrás: [origo]
Nézze meg a HP Photosmart tesztfotóit!

A Pet-Eye fix elméletileg a háziállatok világító szemének kijavítására szolgál, bár nekünk ez a gyakorlatban nem vált be, vagy semmi hatása nem volt a korrekciónak, vagy természetellenesre sikeredett az új kép. Ezzel szemben a Touch Up, vagyis a pattanástalanító funkció valóban jól bevált, és mint a fenti fotón is látszik, korrigálni tudta a zavaró bőrhibákat.

Egyéb extrák

Újdonságnak számít, hogy a fényképekhez exponálás előtt és után is társíthatók úgynevezett tagek, vagyis címkék. Ez elsősorban a fotóarchívum rendszerezésénél jön jól, legalábbis akkor, ha Windows Vistát, vagy Apple iPhotót használ a fotós. Windows XP operációs rendszer alatt a HP saját képnézegető szoftvere kezeli csak ezeket az adatokat.

Mozgóképfelvétel

A Photosmart R937-el videózni is lehet, méghozzá 640x480 pixel felbontással. Ez teljesen átlagosnak számít (csak egy olcsóbb készülék esetében vennénk extrának), ugyanakkor pozitívum, hogy felvétel közben zoomolni is lehet. Az már kevésbé tetszett, hogy az élességállítás láthatólag nem működik, sőt a zoomolás közben hallható ciripelő hangot a mikrofon is rögzíti, ami visszanézve idegesítő lehet.

Az elkészült filmeket egyébként a beépített 32 megás tárolón kívül SD- és SDHC-memóriakártyákon lehet rögzíteni, ezeket azonban külön kell megvásárolni a készülékhez. Áramforrásként lítium-ion akkut használ a HP, ez körülbelül 250 kép készítését bírja szusszal egyetlen töltéssel, viszont akár USB csatlakozóval is lehet tölteni.

Forrás: [origo]
Nézze meg a HP Photosmart tesztfotóit!

Végszó

A nyolc megapixeles HP Photosmart R937 ára jelenleg bruttó 70 ezer forint körül mozog a hazai kereskedésekben. Ennyi pénzért már ultravékony Sony, vagy ultrazoomos Fujifilm fényképezőt is lehet kapni, viszont egyik gép sem rendelkezik olyan méretű kijelzővel és retusáló funkciókkal, mint ez a modell. Az érintőképernyővel és a művészi hatásokkal jó érzés játszani még akkor is, ha képminőség terén nem ez a legtökéletesebb kamera a piacon.