Nem kell többé fotót nyesegetni: jön a RsizR

Vágólapra másolva!
Egy sor fárasztó retusálási munkát tesz majd feleslegessé az intelligens képátméretezési funkció, amelynek segítségével tetszőlegesen lehet majd változtatni a fotók méretarányát: a lényeg rajtuk marad.
Vágólapra másolva!

Bizonyára sokaknak ismerős feladat, hogy egy fotóból megadott képarányú változatot kell készíteni - tipikusan azért, hogy elférjen egy dokumentumban, vagy szépen illeszkedjen a weboldalra.

Az ilyesfajta átméretezés rendszerint tönkreteszi az eredeti kompozíciót, és előfordulhat, hogy egy-egy figurát, vagy valami mást le kell csapni a képről - hacsak az ember nem bánik mesterien a Photoshoppal, és nem szerkeszti át az igényeinek megfelelően a képet. (Klasszikus példa erre a National Geographic egyik egyiptomi témájú borítója, ahol a gízai piramisokat tolták kicsit közelebb egymáshoz, hogy elférjenek a címlapon egy sorban.)


Ezt tudja a RsizR

Az ilyen feladatokra kínál megoldást a két izraeli programozó, Shai Avidan és Ariel Shamir által kifejlesztett intelligens átméretezés, amelynek segítségével úgy változtatható meg a kép aránya, hogy a fő figurák érintetlenek maradnak. A szoftver ugyanis végigpásztázza a képet, kiszűri a fontosabb objektumokat, és csak a közöttük lévő pixeleket ritkítja vagy szaporítja meg az igényeknek megfelelően - de a felhasználó maga is megadhatja, hogy mit hagyjon épségben a rutin.

A seam carvingnak (nagyjából "szegélyfaragás") nevezett eljárásból már Photoshop-plugin is készült, amely ugyan még fejlesztés alatt áll, viszont már most letölthető a gyártó, a Pictuel honlapjáról. Az eljárás lényegét pedig a legfrappánsabban a fejlesztők által készített bemutató szemlélteti, amely cikkünkben is látható.