Ősszel új szoftver mutat be Simonyi

Vágólapra másolva!
A magyar származású informatikai szakember az űrkaland után visszatér a kaptafához, és ősszel mutatja be új "programíró programjának" kísérleti változatát, amellyel a szoftverfejlesztést szeretné forradalmasítani.
Vágólapra másolva!

A Microsoft egykori kulcsfigurája újabb nagy kalandra készül, Intentional Software nevű cége az emberi tévedést lényegében kizáró, önprogramozó programot tár a nyilvánosság elé - számolt be legfrissebb számában az időszakosan megjelenő Business 2.0 amerikai üzleti magazin.

Szoftver ír szoftvert

Az Intentional Software - amelyet magyarra talán szándékorientált szoftvernek lehetne fordítani - olyan kísérleti programot mutat be, amellyel elég lesz, ha az ember közli, hogy mit tegyen. Nem lesz szükség programozási szakismeretre, néhány paraméter megadása után a szoftver önmaga programot alkot.

A technológia lelke a Domain Workbench nevű platform, amelyet egy felhasználóbarát grafikus felületről lehet irányítani. Henk Kolk, a párizsi Capgemini számítástechnikai cég vezetője "isteni adománynak" nevezi a platformot, amellyel szerinte néhány hónap alatt el lehet végezni olyan feladatokat, amelyhez ma még 50 programozó öt évi munkája szükséges.

A programozó szakemberek egy része kétkedéssel fogadja az Intentional Software újító törekvését. A nyílt forráskódú programok világában sokuk idejétmúltnak tartja a cég titkolózását, azt, hogy szabadalmi védettséget akarnak szerezni az új programra.

Nem először újít a programozásban

A programozó a Microsoftnál végzett munkájával alapozta meg vagyonát, amelyhez 1981-ben, pár évvel annak alapítása után csatlakozott. Simonyi változatos vezető fejlesztői pozíciókat töltött be, többek közt ő állt a Microsoft Word szövegszerkesztőt és az Excel táblázatkezelőt megalkotó csoportok élén, és utóbbinak elődjét, a Multiplant is ő alkotta meg.

Szintén Simonyi vezette be a cégnél a programozás újfajta, úgynevezett objektumorientált módszerét, amely hatékonyabbá tette a fejlesztői munkát. Ezt a módszert a fejlesztő még a Xeroxnál sajátította el, azonban újított is rajta az úgynevezett "magyar jelölés" bevezetésével. Az azóta szabványossá vált jelölésrendszerben a programozók egy adatok kezelésére létrehozott objektum mellett feltüntetik annak típusát és használatának célját is, átláthatóbbá téve ezzel a kódot.