A Vistában a zene lassítja a netet

Vágólapra másolva!
Ha a Windows Vistában zene- vagy videolejátszást indítanak, a letöltési sebesség is lelassul egy szoftverhiba miatt - a problémát a Microsoft is beismerte.
Vágólapra másolva!

Furcsa hibára bukkantak a Windows Vistában: több felhasználó is tapasztalta, hogy ha a legújabb Microsoft operációs rendszert futtató PC-jén bármilyen programban elindítja egy zene- vagy videofájl lejátszását, hálózati adatforgalmának sebessége lelassul. A hiba meglétét Mark Russinovich, a szoftvercég egyik szakértője is elismerte blogján.

Russinovich bejegyzésében rendkívül részletesen ecseteli a problémát, amely a Vista hálózatkezelő részét érinti. A szakember magyarázata szerint a legújabb Windowst úgy programozták, hogy ha a multimédiás lejátszás aktív, az minden egyéb feladatnál nagyobb prioritást élvez annak érdekében, hogy a filmek, zenék lejátszása nagyobb rendszerterhelés mellett is folyamatos maradjon.

Forrás: Mark Russinovich
Jól látható különbség van zenével és zene nélkül

A Microsoft mérnöke szerint a hibajelenséget leginkább olyan felhasználók érzékelhetik, akik például gyors, másodpercenként száz vagy ezer megabites sebességre képes hálózatra kapcsolódó PC-t használnak például munkahelyükön, de a jelenség lassabb, tíz megabites kapcsolatokon is jelentkezik, csak kevésbé zavaró mértékben.

A fejlesztő saját tesztjei szerint egy nagyobb fájl másolása zenelejátszás mellett akár harmadával is lassabb lehetett annál, mint amikor a Media Player ki volt kapcsolva. Russinovich vélekedése szerint a nemrégiben felfedezett hiba egy átlagos otthoni internetkapcsolat esetén nem produkál a gyakorlatban is tapasztalható lassulást, ennek ellenére már dolgoznak a problémát orvosló javításon.