Szerethető robot Bill Gatestől

Vágólapra másolva!
A Microsoft alapítója egy olyan cégbe fektette a pénzét, amely egy saját személyiséggel rendelkező, zöld plüssborítással rendelkező ormányos robotfigurát fejleszt. A robottal kórházban kezelt gyerekek mindennapjait tennék jobbá.
Vágólapra másolva!

A Probo nevű robot kidolgozásán egy Anty nevű belga társaság munkálkodik. A közel fél méter magas figura leginkább egy űrlakó és egy elefánt keresztezésének tűnik, s külsőre nagyon hasonlít egy plüssfigurára. A hagyományos babákkal ellentétben azonban képet, hangot és érintéseket érzékelő szenzoraival képes felismerni a vele játszó gyerek érzelmeit.

Speciális képességeinek köszönhetően Probo úgy viselkedik, mint egy valódi élőlény, amely saját személyiséggel rendelkezik. Beépített mesterséges intelligenciája révén maga is képes érzelmeket kifejezni, beszélni, és gesztikulálni. Első prototípusának fejlesztése valószínűleg 2008-ra befejeződhet, bár a fejlesztők közlése szerint ez még nem lesz képes mozgatni minden tagját, csak fejét, száját, szemgolyóját és szempilláját, szemöldökét és füleit.

Ha a működőképes változat elkészül, azt kórházban fekvő beteg gyerekek fogják tesztelni, s a fejlesztők azt várják, hogy a Probo boldogabbá teszi majd mindennapjaikat, csökkentve a hospitalizáció, vagyis a kórházban való hosszabb tartózkodás nyomán kialakuló testi-lelki elváltozásokat.

Bill Gates szerint egyébként az informatikai iparág következő legizgalmasabb szegmensét a robotika képezi majd, s ennek fényes bizonyítéka lesz majd a szeretgethető robot is - írja az EhealthEurope.net.